Biznis

TOP 10 privrednih giganata BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ubjedljivo najmnogoljudnije firme u Bosni i Hercegovini, sa najviše zaposlenih – što opravdano, što potpuno suludo – su pojedina javna preduzeća. To pokazuje kontinuirano istraživanje bh. tržišta od strane firme Bisnode BH, koja je dio renomirane međunarodne grupacije Bisnode AB, najvećeg evropskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu.

No javne bh. kompanije nisu predmet ovog teksta, već domaći privredni giganti koji su se snagom vlastitog rada i njegovim rezultatima nametnuli na tržištu BiH kao najveće domaće firme koje zapošljavaju i hrane hiljade građana.

Pogledajte listu TOP 10 privrednih giganata Bosne i Hercegovine:

1. BINGO d.o.o. Tuzla – ubjedljivo najjača privatna bh. kompanija po broju zaposlenih je BINGO d.o.o. Tuzla, najveći domaći trgovinski lanac koji danas, nakon preuzimanja Interex-a, zapošljava blizu 4.500 ljudi. Prema podacima Bisnode BH za 2013. godinu (pošto za prošlu godinu istraživanja još nisu završena), BINGO je ukupno zapošljavao 2.687 ljudi, no preuzimanjem trgovina Interex, kako kažu u ovoj uspješnoj i prosperitetnoj bh. kompaniji, taj broj se skoro uduplao.
A kada se tom broju dodaju članovi porodice, cifra onih koje hrani ovaj domaći gigant premašuje 15.000 ljudi.

2. PREVENT BH Visoko – ova grupacija je lider u proizvodnji automobilskih presvlaka u BiH i partner renomiranih svjetskih proizvođača automobila. Grupacija PREVENT obuhvata nekoliko istoimenih fabrika različite namjene – od štavljenja i obrade kože, dorade i bojenja krzna, do proizvodnje gotovih tekstilnih proizvoda – smještenih u desetak bh. gradova, koje zajedno zapošljavaju više od 4.000 ljudi. Bisnode BH navodi da je taj broj prije dvije godine iznosio 3.992 radnika, no istraživanjem nije obuhvaćena novootvorenu podružnicu u Srebrenici, koja je sa radom počela prošle godine i koja trenutno zapošljava oko 80-tak ljudi.

3. FIS d.o.o. Vitez – definitivno jedna od najpoznatijih i najprepoznatljivijih domaćih kompanija, koja u svojim trgovinama nudi – sve na jednom mjestu. Što bi se narodnim jezikom reklo: Od igle do lokomotive! Ova kompanija krenula je kao mala obiteljska tvrtka, da bi nakon tri decenije poslovanja postala autentičan bh. brand. Godine 2013., prema zvaničnim podacima Bisnode BH, FIS je zapošljavao 2.543 ljudi, a tokom prošle godine taj broj se povećao za još nekoliko stotina, pa danas u ovoj kompaniji radi skoro 3.000 bh. uposlenika.

4. AS GROUP Tešanj – ova bh. kompanija godinama zauzima najviša mjesta u ukupnom poretku najuspješnijih kompanija u BiH, pa je tako i po broju zaposlenih radnika na vrhu liste. Sam “AS” d.o.o. Jelah-Tešanj zapošljava 384 radnika, no kada se zbroji cijela grupacija u kojoj se nalaze neke od najvećih bh. firmi – Klas, Sprind, Oaza, Vispak, Fortitudo, Napredak – AS Group danas broji blizu 2.700 zaposlenih.

5. ROBOT General Trading – jedna od prvih poslijeratnih bh. kompanija osnovana je 1995. godine i dugo godina je slovila za najpoželjnijeg domaćeg poslodavca, kao simbol uspjeha u novoj državi. Nakon krize kroz koju je prolazio proteklih godina, ROBOT nastavlja sa radom te i dalje zapošljava zavidan broj radnika, koji iznosi oko 1.300 ljudi.

6. ALUMINA d.o.o. Zvornik – velika kompanija za proizvodnja glinice, hidrata, zeolita i vodenog stakla, jedna je najmnogoljudnijih fabrika u Republici Srpskoj koja, prema po dacima Bisnode BH iz 2013. godine, zapošljava 1.011 radnika. Ovo je ujedno jedina fabrika na zapadnom Balkanu i južnom dijelu srednje Evrope koja se bavi preradom boksita po Bayer-ovom postupku i proizvodjom različitih vrsta hidrata i glinica. U svakom slučaju, za grad Zvornik i njegovu širu okolinu ALUMINA predstavlja riznicu radnih mjesta.

7. NATRON-HAYAT d.o.o. Maglaj – osnovana prije deset godina, u aprilu 2015., Natron-Hayat danas je visoko priznata i ugledna evropska kompanija na polju proizvodnje raznoraznih vrsta papira i papirnih pakovanja. U svojim redovima zapošljava blizu hiljadu ljudi, tačnije 981 radnika, prema zvanično dostupnim podacima. Doduše, nije poznato kakvo je danas stanje u ovoj uspješnoj kompaniji, nakon katastrofalnih prošlogodišnjih poplava koje su joj nanijele velike štete, te da li se broj uposlenika u međuvremenu promijenio.

8. VIOLETA d.o.o. Tomislavgrad – domaći brend, lansiran 2002. godine, u međuvremenu je postao jedan od najprepoznatljivih brendova higijenskih proizvoda premium klase i regionalni lider u proizvodnji široke game higijenskih potrepština. Sama kompanija, prema podacima Bisnode BH, broji oko 500 radnika, no cijela grupacija obuhvata 14 poslovnica u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i dva PRODEX shopping centra u Tomislavgradu i Grudama, te sve skupa zapošljava preko 800 ljudi.

9. BOSNALIJEK DD Sarajevo – najveći industrijski proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini, sa višedecenijskom tradicijom, nije, doduše, privatna kompanija, već dioničko društvo, ali se svrstava u red prepoznatljivih i poželjnih firmi na listi dobrih poslodavaca. Vodeća farmaceutska bh. kompanija, prema istraživanjima Bisnode BH, zapošljava više od 600 ljudi, od čega čak 46 posto ima visoku stručnu spremu, specijalizaciju, magisterij ili doktorat.

10. BEKTO PRECISA Goražde – ova porodična firma pravi je blagodet i gradiću na Drini te se stoga, premda u odnosu na druge pobrojane kompanije broji manji broj radnika, morala naći na ovoj listi. Iako zamišljena kao mala porodična firma za proizvodnju visokosofisticiranih industrijskih alata za plastiku i obojene metale, kroz godine uspješnog poslovanja izrasla je u kompaniju evropskog formata i danas predstavlja ponos Goražda, pa i cijele BiH.
Podaci iz 2013. pokazuju da je u BEKTO PRECISI radilo 386 ljudi, no tokom prošle godine kapaciteti su prošireni pa se i broj uposlenika popeo na oko 450 radnika.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno