Biznis

Top 10 kompanija u industriji namještaja u prošloj godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, učešće drvnog sektora u ukupnom izvozu privrede BiH je 13,1 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom 347 posto.

U oko 1.400 kompanija zaposleno je blizu 30.000 ljudi. Drvoprerađivačka industrija u BiH jedna je od strateških grana privrede i na osnovu zvaničnih izvještaja zabilježen je rast izvoza, gdje se posebno ističe tržište Njemačke sa 20 posto rasta.

I pred velikih izazova sa kojima se susreću kompanije industrije namještaja, poput nedostatka sirovina čija je cijena drastično povećana, problemi u lancu snabdijevanja, nedostatak stručnog kadra, čak 80 posto kompanija zabilježilo je rast obima narudžbi u 2021. godini.

U industriji koja je jedanod temelja bh. ekonomije, većina kompanija posluje i poveća svoje učešće na inostranim tržištima.

Kompanije plasiraju proizvode u skladu sa visokim standardima i zahtjevima EU tržišta, a najviše namještaja iz Bosne i Hercegovine otišlo je u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Holandiju, Austriju i Sloveniju.

U tradicionalnoj godišnjoj Akta.ba analizi kompanija ovog sektora, među top 10 nema velikih promjena. Pojedine kompanije su ostvarile rast prihoda i dobiti, a na prvom mjesto po ostvarenoj dobiti nalazi se tešanjski Artisan koji je ostvario rekordnih 9,5 miliona KM.

Prvo mjesto po prihodu iz godine u godinu zauzima Fen BH iz Lukavca koji proizvodi namještaj za kupce u Holandiji, Njemačkoj, Belgiji i Italiji. Firma koja zapošljava 376 radnika, nije stala s proizvodnjom i izvozom ni cijelo vrijeme pandemije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno