Zenica

TolerA(n)KCIJA je naš izbor!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

TolerA(n)KCIJA je naš izbor!

U sklopu projekta „TolerA(n)KCIJA je naš izbor“, koji je podržan kroz USAID-ov projekt PRO-Budućnost, Centar za edukaciju, razvoj i istraživanje AKCIJA iz Zenice je bio domaćin dvije radionice i omladinske debate koje su okupile mlade ljude iz nekoliko gradova (Zenica, Doboj, Travnik, Bugojno, Novi Travnik) Bosne i Hercegovine na temu izgradnje mira i jačanja vlastitih kapaciteta u oblasti kulture mira.

Mladi ljudi, kao izrazito energični i temperamentni, često doživljavaju visok nivo internih konflikata koji sprečavaju komunikaciju sa suprotnom stranom, što nije dobro ni za pojedinca ali ni za društvo u cijelini, jer svaki koflikt produbljuje jaz između ljudi. Kada na nedostatak vlastitih kapaciteta i vještina potrebnih za izgradnju međuljudskih odnosa dodamo našu tešku prošlost, tražiti i očekivati od mladih različitih grupa da razumiju prošlost je veoma teško, a kamoli da još pomognu u izgradnji mira.

Cilj navedenih aktivnosti je bio uspostavljanje kontakta, sticanje povjerenja, iniciranje povezivanja i izgradnje dugoročne saradnje između mladih iz različitih grupa u području izgradnje mira. Učesnici radionica su analizirali i usporedili trenutnu situaciju u svom okruženju, prepoznali zajedničke sadržaje, uočili razlike te izgradili mirovne kompetencije. Sadržaj radionica je bio posebno intenzivan jer je bio baziran na konceptu učenja, poučavanja i aplikacije naučenog kroz konkretne situacije. Kroz pozitivne primjere rada u formi radionice, učesnici su imali priliku prepoznati viziju i mogućnosti zajedničkog saradničkog načina rada, potaknuti participativnost, te putem praktičnih alata razvijati komunikacijske i socijalne vještine, pokazati snagu zajedničkog kreativnog i kritičkog promišljanja.

Nakon predavanja „Pravo na pravdu“ realizovana je omladinska debata o pitanjima: Uloga mladih u procesu pomirenja i kako dijalog među mladima doprinosi društvenim promjenama?, Koji su faktori koji posebno omogućuju otvorenu i iskrenu komunikaciju među mladima?, Zašto je bitan međuetnički dijalog među mladima iako nisu iskusili najgore sukobe?, Uticaj vlasti na pomirenje? , Uloga religije u pomirenju i tranzicionoj pravdi? Tokom debatiranja učesnici su imali priliku da kroz primjere argumentirano brane svoje stavove i svoja mišljenja. Na ovaj način je mladima pružena mogućnost da nauče slušati jedni druge, da brane svoje mišljenje, da traže informacije i prihvataju mišljenja drugih kroz znanja kako strukturirati debatu i kako iznijeti svoje argumente u raspravi na najbolji način.

Ove aktivnosti su otvorile dalje mogućnosti mladima da istražuju probleme u njihovim zajednicama i stvaraju strategije s drugim mladim ljudima o metodama za rješavanje ovih problema. Projekat „TolerA(n)KCIJA je naš izbor“ nastavlja djelovanje u ovom pravcu i uključiće još više mladih ljudi, jer upravo oni svojom energijom, kreativnošću, sposobnostima adaptacije na nove tehnološke trendove, treba da djeluju kao mirovni posrednici u vlastitoj zajednici i šire.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno