Zenica

Tim Vlade ZDK održao završnu obuku za izradu planova integriteta za obrazovne institucije u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tim Vlade ZDK održao završnu obuku za izradu planova integriteta za obrazovne institucije u ZDK – Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizirao je u Zenici završnu obuku za izradu planova integriteta za predstavnike osnovnih i srednjih škola iz ZDK, koji su nominirani za kontakt tačke za borbu protiv korupcije u obrazovnim institucijama. Plan integriteta je integralni akt borbe protiv korupcije urađen po jedinstvenoj metodologiji, koji je baziran na procjeni korupcijskih rizika od strane samih institucija.

“Ministarstva, javne ustanove i zavodi u ZDK već su izradili planove integriteta, a obrazovne institucije radimo zajednički tako da bi sve ustanove obrazovnog sistema trebale sačiniti ove planove kojima se prepoznaju mogući rizici za pojavu korupcije u njihovim djelatnostima”, kazala je Meliha Omersoftić, predsjednica Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije.

Okvirni rok za izradu planova integriteta je kraj marta iduće godine.

Službenik za demokratski razvoj Misije OSCE-a u BiH Daut Bajramović kazao je da OSCE podržava međusobnu saradnju svih nivoa vlasti u BiH, te se zalaže za jačanje institucionalnog okvira i politika, istovremeno potičući adekvatno uključenje građana u ove procese.

“Misija OSCE-a već dvije godine ostvaruje plodonosnu saradnju sa Timom Vlade ZDK za borbu protiv korupcije. Na ovaj način želimo pomoći izgradnju snažnog, efikasnog i efektivnog sistema za borbu protiv korupcije u institucijama ZDK. Aktivnosti Tima i institucija ZDK u oblasti prevencije, koordinacije i općenito borbe protiv korupcije nisu ostale nezapažene, čak šta više, neka od rješenja korištena su kao primjer dobre prakse na drugim područjima BiH”, kazao je Bajramović, dodavši kako iskustva u svijetu pokazuju da prevencija korupcije daje bolje rezultate od represivnih mjera.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno