Info

Tim programera iz SAD-a razvio aplikaciju koja olakšava djeci u dijaspori učenje bosanskog jezika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Riječ je o aplikaciji ABC djeca koja je već dva mjeseca dostupna na tržištu i mogu je preuzeti korisnici i Android i iOS uređaja. Kako nam je ispričao jedan od šest dizajnera koji su radili na njenom razvoju, ideja se rodila nakon što je primijetio kod svoje djece da većinu aplikacija koriste na engleskom te da uče na tom jeziku te su shvatili razviti istu takvu samo na bosanskom jeziku.

“Djeca svaki dan koriste tehnološke uređaje za igrice, ali i interaktivno učenje tako da je i ABC Djeca aplikacija namijenjena takvoj vrsti zabave. Naš tim broji šest ljudi, ja sam po profesiji programer i iz tog razloga sam odlučio prvenstveno mojoj djeci obezbijediti da na jedan novi način uče o kulturi i historiji BiH, ali vremenom se ona razvila i sada svi koji sarađujemo na ovom projektu, nastojimo svim najmlađim uzrastima koji se nalaze u dijaspori omogućiti da nauče maternji jezik. Još je teško procijeniti zbog čega su udaljeni od toga da li je razlog to što su te generacije rođene van BiH pa ih ništa ne veže ili jednostavno im djeluje komplikovano”, ispričao je jedan od programera.

Naime, ABC Djeca je aplikacija za učenje bosanskog jezika. Aplikacija je namijenjena djeci od jedne do šest godina i nudi veliki broj predmeta za interaktivno učenje. Sve riječi su na bosanskom i engleskom jeziku, a sve aplikacije imaju audio i slike. Aplikacije ne koristi internet, pa nema reklama koje vas mogu iritirati, a omogućit će se i često ažuriranje s novim sadržajem.

“Riječ je o edukativnim igricama i interaktivnom učenju i s obzirom na to da je riječ zaista o najmanjim uzrastima, počinje se od najjednostavnijih stvari, učenjem brojeva, slova i prvih riječi. Aplikacija se može skinuti besplatno, ali se njeno svako dalje ažuriranje naplaćuje po pristupačnoj cijeni, a naplata se vrši preko Apple Store-a i Google Play Storea jer je tako najsigurnije i mogu se ukinuti bilo kada jer ne postoji nikakva vrsta ugovora zato što nam zarada nije ni bila prioritet već smo se vodili srcem i ljubavlju prema domovini, kao i željom da našoj djeci omogućimo da uče o historiji i kulturi BiH. Želim naglasiti da postoji i opcija sedam dana besplatnog korištenja kako bi korisnici odlučili da li su zapravo zadovoljni njom”, kazao je.

Iako je aplikacija ABC Djeca namijenjena prvenstveno najmlađim uzrastima koji žive u dijaspori, sagovornik nam je kazao da se povećava i broj korisnika iz BiH i to je veoma interesantno. Kako je dodao, na tržištu je tek dva mjeseca i još je rano da se govori o njenoj popularnosti, ali kako kaže svi korisnici su pozitivno reagovali na nju te su zadovoljni sadržajem koji pruža.

“Moguće je da ćemo u narednom periodu nastojati ovu aplikaciju unaprijediti i nadograditi novim kategorijama za veći uzrast, klasifikujući je po razredima od vrtića pa sve od prvog do petog razreda osnovne škole. I kada roditelji otvore aplikaciju moći će izabrati opciju koliko godina dijete ili djeca imaju, dakle, profil se može napraviti i na osnovu toga će mu biti ponuđen sadržaj i razred. To je veća ideja koju ćemo nastojati realizovati, a trenutno u glavnoj ima 50 mini aplikacija i plan nam je učiti djecu više o historiji i geografiji BiH jer ta zemlja koliko god da je mala ima puno toga da se o njoj nauči. S druge strane takav način učenja zna biti malo monoton ukoliko nije prikazana na kreativniji način poput ove vrste aplikacije”, dodao je.

Na kraju je sagovornik poručio da će se ovom aplikaciju nastojati najmlađima koji su rođeni van BiH, zapravo približiti njena historija i kultura koje su specifične za ovu zemlju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno