Najava dešavanja

Tetovo: kapija 9 – protest u petak u 10h

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koordinacija devet zeničkih mjesnih zajednica zakazala je za petak u 10 sati Protestni skup na kapiji 9. kompanije Arcelor Mittal Zenica (AMZ) u zeničkom naselju Tetovo, kojim žele iskazati nezadovoljstvo “kvalitetom” zraka, zemljišta i vode, nepoštovanjem propisa za zaštitu okoline, te neradom nadležnih institucija.

Predstavnici MZ Banlozi, Donja Gračanica, Doinja Vraca, Gradišće, Podbrežje, Ričice, Tetovo, Zmajevac i Pehare, koje se nalaze oko pogona AMZ-a, kažu da se do sada nisu javno oglašavali, vjerujući da će nadležni konačno početi provoditi zakone, ali da su izgubili i zadnju nadu.

Oni su istakli da je neistina da traže zatvaranje AMZ-a, naprotiv, žele razvoj i proširenje, više radnih mjesta i proizvodnje, ali poštovanje propisa. Kako je naglasio predsjednik MZ Tetovo Samir Kubat, u petak neće biti dozvoljeni politički govori ili obraćanja političkih stranaka, te da predstavnici oko 20.000 stanovnika u ovim MZ žele bh. javnost upoznati sa svojim zahtjevima.

Između ostalog, zatraženo je zakazivanje javne rasprave o okolinskim dozvolama, javno objavljivanje rezultata mjerenja zagađenja, stalne i intenzivne inspekcijske kontrole, pokretanje istrage za utvrđivanje krivične odgovornosti za katastrofalno stanje okoliša, kontrola realizacije obaveza preuzetih Ugovorom o dokapitalizaciji BH Steela iz 2004. godine, poštivanje propisa i utvrđivanje Registra zagađivača, što je bila obaveza još 2003. godine. 

Rečeno da namjera protesta nije blokada kapije ili pogona AMZ-a, te da će dovoljna poruka biti “ostavljanje svježeg cvijeća na kapiji AMZ-a”. 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno