Zenica

Tete u zeničkim vrtićima pod pritiskom: Dok je biro pun vaspitača, one rade jedna na 40 djece

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat Javne ustanove predškolski odgoj i obrazovanje Grada Zenice ukazao je na probleme s kojima se susreću. Dok vape za pomoć i pronalaze rješenja, uposlenice navode kako padaju u nesvijest zbog prevelikog broja djece.

Brojni problemi u radu ove ustanove natjerali su uposlenice na formiranje Sindikata. Osnovan je nakon što je prošle godine odgajateljici, koja je radila pod duplim opterećenjem, dvoje djece napustilo vrtić. Na svu sreću, sve je proteklo bez problema.

Ove godine, godišnji odmori su organizovani na isti način, pa ponovo odgajateljice rade pod duplim opterećenjima mimo standarda i normativa.

“Sindikat JU predškolski odgoj i obrazovanje Zenica već tri mjeseca, od dana osnivanja, ukazuje na ovu situaciju, vapi za pomoći i pronalazi rješenja. Kao dokaz imamo akte koje smo slali protekla tri mjeseca prema direktorici, Upravnom odboru, osnivaču, ministarstvu Zeničko-dobojskog kantona, ali nigdje nije bilo razumijevanja, niti je neko voljan pronaći rješenje”, kazali su iz ovog Sindikata za Klix.ba.

Pojasnili su da su tražili i sastanke s direktoricom, ali i osnivačem, te da je svugdje odgovor bio isti da se nema novčanih sredstava da se zamijene plate u slučaju angažovanja kadra s Biroa za zapošljavanje u vrijeme godišnjih odmora.

“Hoće li biti zamjene roditelju za život njegovog djeteta kada se ne daj Bože nešto desi? Jedan njegovatelj/odgajatelj i po potrebi spremačica budu sami s 30-40 djece. Sada smo u nekoj vrsti ‘kazne’. Vraćaju nas s godišnjim odmora jer se borimo za naša prava. Psihički, fizički i emocionalno ne možemo podnijeti toliki teret i odgovornost. To je rad s djecom, a mi smo svaki dan jednom nogom u zatvoru ako se ne daj Bože nešto desi”, pojasnili su iz Sindikata.

Dodali su i da je, posljedicom svih ovih dešavanja, jučer jedna kolegica kolima Hitne pomoći odvezena s posla zbog iscrpljenosti i prekobrojnosti djece s kojom radi.

Uposlenice JU su tražile i pedagoški nadzor, provjeru uslova rada odgajatelja i boravka djece te standarde i normative, a inspektor je izlaskom na mjesto događaja utvrdio brojne nepravilnosti.

“Direktorica je odlučila da nas povuče s godišnjeg odmora za kojeg imamo rješenje, a kolegicama koje nisu otišle na godišnji je kazala da je upitno hoće li ga koristiti ovo ljeto”, dodaju iz Sindikata.

Pred kamere se boje stati zbog straha za svoj posao, a smatraju da je sve ovo loš potez menadžmenta javne ustanove.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno