Zenica

Tešanjska bolnica nema nijednog Covid-pozitivnog pacijenta, zenička ima četiri

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Opća bolnica Tešanj ponovo ove sedmice nema na liječenju nijednog pacijenta zaraženog koronavirusom, dok Kantonalna bolnica Zenica na svom odjelu ima četiri zaražena pacijenta.

Zenička je bolnica u prošli ponedjeljak imala pet hospitaliziranih pacijenata, ali već drugu sedmicu nema preminulih koji su bili inficirani Covidom-19.

-Mi smo tokom prošle sedmice u prosjeku imali pet pacijenata koji su bili pozitivni na koronavirus, jedan je bio na Odjelu intenzivne njege za Covid-19, ali nije bio na respiratoru. To znači da je situacija dobra, a pacijenti koji su pozitivni na liječenju su zbog drugih bolesti- kazao je u izjavi za Fenu pomoćnik direktora KBT-a Kasim Spahić.

Direktor OBT Omer Bedak napominje kako očekuju da Svjetska zdravstvena organizacija eventualno proglasi i kraj pandemije.

-Mi smo i prošle jeseni, nakon onog težeg vala, imali pacijente koji su bili inficirani Covidom-19, ali to su bili puno blaži slučajevi. Sada smo ponovo dočekali da nemamo pacijenata koji su pozitivni na koronavirus, a kojima je potrebno bolničko liječenje, što znači da se situacija po tom pitanju smiruje- ističe Bedak.

Tešanjska bolnica, dodaje, od danas prelazi na novi način rada, odnosno počinje naručivati pacijente za specijalističke preglede na svojim odjelima hirurgije i internog.

-Do sada su naši pacijenti s uputnicama dolazili i čekali na pregled, ali smo sada odlučili da ih počnemo naručivati telefonski. Želimo smanjiti čekanje po hodnicima te poboljšati kvalitet naših usluga te smo im omogućili da se telefonski naručuju i dobiju svoj termin kod ljekara kojeg oni odaberu.

Tek se uhodavamo, kako mi ljekari tako i pacijenti, ali vjerujemo da će ovakav način rada biti bolji i efikasniji- kaže Bedak.

Napominje kako problem može biti jedino što će pacijenti koji nisu hitni slučajevi, a koji žele pregled kod nekog određenog ljekara, vjerovatno čekati nekoliko dana na pregled, ali, smatra Bedak, ni to čekanje ne bi trebalo biti duže od 20-ak dana ako ne bude zahtjeva za pregledom kod tačno određenog ljekara.

Hitni slučajevi će, najavljuje, biti tretirani kao i do sada, a pacijenti koji se pripremaju za operativne zahvate ili odlazak na banjsko liječenje tekođer će biti tretirani u najkraćem mogućem roku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno