Zenica

Terziću politika kriva što Zenička zaobilaznica nije puštena u promet

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Terziću politika kriva što Zenička zaobilaznica nije puštena u promet – Zenička zaobilaznica duga 11 km još uvijek nije puštena u promet nakon što je 25. novembra 2020. godine otvorena, a već sutradan zatvorena za saobraćaj. Nije imala upotrebnu dozvolu, a zbog dilatacija na mostu Klopče saobraćaj je u potpunosti obustavljen.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić danas nije bio raspoložen da govori o toj dionici pa je iskoristio momenat da okrivi i politički ambijent za novonastalu situaciju.

„U političkom ambijentu kad su svi protiv svih onda svako ima pravo da na svojoj savjesti donosi donosi odluke da li pustiti saobraćaj ili neće. Mi imamo podršku Ministarstva prostornog uređenja i ministra Josipa Martića da dođemo do pozicije da pustimo saobraćaj. Problem je da se trebaju ispoštovati odredbe zakona i ljudi tretiraju zakone na način kako njima odgovoraju. Naravno da mi imamo zakon o prostornom uređenju, ali imamo i zakon o cestama, imamo zakon o autocesti na Koridoru 5c. Očekujemo u sljedećih nekoliko dana da dobijemo dozvole“, kazao je Terzić.

On je dodao da su dobili dvije upotrebne dozvole, dok za jednu još uvijek čekaju.

Na pitanje novinara kada je Terzić posljednji put otvorio neku saobraćajnicu, on je kazao da je to bilo 25. novembra kada su završeni radovi na 11 km Zeničke zaobilaznice. Međutim, Terzić tog 25. novembra nije bio na otvaranju dionice. Na otvaranje je došao samo inženjer Reuf Kadrić, a i tada su bile na terenu radne dizalice što je upućivalo da radovi nisu okončani.

JP Autoceste FBiH pustile su u promet dio autoceste na Koridoru 5C, nazvan Zenička obilaznica, a koji se sastoji od tri poddionice, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica.

Izgradnjom Zeničke obilaznice povezani su Zenica sjever i Zenica jug na autoputu.

Zenička obilaznica predstavlja jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru Vc u BiH zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno