Biznis

Tenderi u BiH – Borba za javni novac: 612 javnih nabavki raspisano bez plana – Najčešće izmjene plana javnih nabavki imala je Grad Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tenderi u BiH – Borba za javni novac: 612 javnih nabavki raspisano bez plana – Najčešće izmjene plana javnih nabavki imala je Grad Zenica – Netransparetno planiranje, kratki rokovi, neodgovarajući postupci, diskriminirajući kriteriji i tehničke specifikacije osnovne su karakteristike procesa javnih nabavki u BiH.

Ovo je zaključeno nakon završetka prve faze procesa monitoringa javnih nabavki koje su u 2017. godini vršili timovi Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencije Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i Udruženja građana Tender Banja Luka.

Oni su danas na konferenciji za medije u Sarajevu prezentirali rezultate i spomenuli da je u prvoj fazi monitorninga praćeno više od 2.400 javnih nabavki ukupne vrijednosti veće od 750 miliona maraka javnog, odnosno budžetskog novca.

Prema riječima predstavnika Fonda otvoreno društvo BiH Mervana Miraščije čak 612 javnih nabavki nije bilo previđeno planom javnih nabavki.

“Od ovih 612, čak 427 njih pokrenuto je potpuno suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama”, rekao je Miraščija.

Spomenuo je primjer Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koji je pokrenuo nabavku cjepiva za imunizaciju djece u vrijednosti od tri miliona KM.

“Nabavke nema u planu javnih nabavki Zavoda, niti je odluka o nabavci objavljena na web stranici Zavoda”, precizirao je Miraščija.

Predstavnici civilnog sektora kazali su da se tenderska dokumentacija nerijetko naplaćuje ili se čak traži njena kupovina bez prethodnog omogućenog uvida u nju.

Aleksandra Martinović iz Transparency Internationala BiH izjavila je da se često u tenderskoj proceduri vrlo precizno navode tehničke specifikacije nekog proizvoda, primjerice automobila, računara, namještaja, razne tehničke opreme, gdje se automatski drugi dobavljači diskriminiraju, jer nemaju takav proizvod u svojoj ponudi.

“Nalaz monitoringa obuhvatio je 2.400 javnih nabavki od aprila do decembra 2017. godine. U otvorenom postupku bilo je 1.339, konkurentskom zahtjevu za dostavu ponuda 1.056, ograničenom postupku četiri i pregovaračkom postupku jedna”, navela je Martinović.

Kazala je da je 94 posto ugovornih organa imalo plan javnih nabavki, a čak 84 posto planova javnih nabavki imalo je nabavke manje vrijednosti od zakonom predviđenih.

“Najčešće izmjene plana javnih nabavki imala je Grad Zenica 20, Grad Banja Luka 15, JP Elektroprivreda BiH 14, Vlada Brčko Distrikta 10”, rekla je Martinović.

30 puta skuplji od Velike Britanije

Predstavnici civilnog sektora spomenuli su primjer Općine Čapljina kada je raspisala tender za usluge trimovanja rastiranja u putnom pojasu.

Navedeni posao iznosio je 160.000 KM. Općina Čapljina po prostornom planu ima 140 kilometara lokalnih i nerazvrstanih puteva obuhvaćenih ovom nabavkom. Ako bi se isplatila ista suma to bi iznosilo oko 1150 KM po kvadratu, što je 3puta skuplje nego što se ista usluga plaća u Velikoj Britaniji. Foto: Radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno