Biznis

Telemach BH proglašen jednim od najznačajnijih investitora u BiH za 2023. godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kompanija Telemach BH dobitnica je priznanja za jednog od najznačajnijih investitora u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu, koje dodjeljuje Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA). Ulaganja Telemacha u Bosni i Hercegovini tokom ove godine iznosila su čak 30 miliona KM. Imajući u vidu da upravo investicije igraju ključnu ulogu u ekonomskom rastu i razvoju zemlje, ovo priznanje je još jednom potvrdilo snažnu, kontinuiranu opredijeljenost Telemacha BH ka stvaranju boljih prilika za život u zajednici u kojoj posluje.

„Za 13 godina uložili smo više od 472 miliona KM u infrastrukturu i digitalizaciju zemlje. Kako bismo našim korisnicima omogućili nove, naprednije usluge i sadržaje, u narednih pet godina planiramo uložiti dodatnih 146 miliona KM u mrežu i servise. Međutim, značaj Telemacha BH kao investitora u Bosni i Hercegovini ne ogleda se isključivo u pomenutim, impozantnim ciframa, već i u dugoročnom pozitivnom utjecaju na privredu i društvo u cijelosti. Mi ne donosimo samo kapital, već i najnaprednije tehnologije koje su temelj za ekonomski progres i bolji standard. Putem prve GIGA fiksne mreže u Bosni i Hercegovini povezali smo bh. građane, korporacije, obrazovne ustanove, gradove i manja naselja, obezbijedivši im najkvalitetniju uslugu i brzine interneta kakve imaju stanovnici najrazvijenijih zemalja. Zahvaljujući našim investicijama, pokrenuti su brojni novi biznisi i otvorena nova radna mjesta, što je u konačnici poboljšalo imidž Bosne i Hercegovine na međunarodnom tržištu, stvorilo pozitivnu percepciju i povjerenje kod drugih stranih investitora koji će, nadamo se, slijediti naš primjer. U tome je suština i značaj ovog priznanja na koje smo ponosni“, istakao je Admir Drinić, generalni direktor Telemacha BH.

Ova kompanija zapošljava 655 osoba, a tokom 2023. godine zaposleno je 113 novih radnika. Ulaganja u njihov profesionalni i lični razvoj dio su poslovne filozofije ove kompanije. Telemach BH investira i u brojne projekte koji doprinose stvaranju boljih prilika za život u lokalnim zajednicama, u kojima djeluje i kroz strateške programe i platforme Telemach fondacije fokusirane na rad sa srednjoškolcima i najnaprednijim studentima s 12 fakulteta u zemlji, te lokalnim nevladinim udruženjima.

Telemach BH dio je United Grupe u okviru koje u Bosni i Hercegovini posluju i servisi ove kompanije, EON i Total TV, a medijske sadržaje emituju televizije i portali N1 i Nova BH. United Grupa, sa sjedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi.

Selekciju kompanija kojima su dodijeljena priznanja za najznačajnije strane investitore u Bosni i Hercegovini izvršila je Komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Vijeća stranih investitora i Agencije FIPA.

“Imajući u vidu značaj inozemnih ulaganja za gospodarski razvoj zemlje, smanjenje nezaposlenosti i vanjskotrgovinskog deficita, uvođenje novih tehnologija i načina upravljanja, te za poboljšanje konkurentnosti bh. gospodarstva, Agencija FIPA je prepoznala značaj organiziranja ovog izbora s ciljem odavanja priznanja inozemnim tvrtkama čija su ulaganja bila najznačajnija u prethodnoj godini. Među nagrađenima je i Telemach BH d.o.o. Sarajevo, koja predstavlja britansku investiciju. Ponosni smo na ove investitore i smatramo da su oni najbolji promotori naše zemlje u svijetu. Stoga ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi oni mogli lakše i uspješnije poslovati u našoj zemlji“, istakla je Sanja Bazina Crnokić, zamjenica direktora FIPA-e.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno