Zenica

Tehnička škola Zenica: webinar i obilježavanje Svjetskog dana obnovljivih izvora energije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

JU „Tehnička škola“, Zenica je organizovala webinar i obilježila SVJETSKI DAN OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE pod nazivom „OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE“ zajedno sa partnerskim školama JU Srednja elektrotehnička škola „Salih- Salko Ćurić“ iz Mostara i Elektrotehničkom školom iz Tuzle, uz podršku kompanije BH Telecom. Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. aprila s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora. OIE su budućnost globalne energetike, i jedan od 17 ciljeva Održivog razvoja UN i sredstvo za borbu protiv klimatskih promena. Bosna i Hercegovina ima za cilj da do 2035. godine proizvodi iz OIE 40 posto potrebne električne energije.

26.04.1986.godine svijet je zadesila černobilska nuklearna katastrofa i od tada je 26.april podsjetnik na ograničenost i problematičnost primjene neobnovljivih resursa i atomske energije. Glavni cilj održavanja ovog webinara je podizanje svesti zajednice o tome koliko su bitna istraživanja i sama primjena obnovljivih izvora energije, kako u praksi tako i u nastavnim planovima i programima rada škola kroz odgojno-obrazovni proces. Učesnici iz tri kantona Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlaanskog kantona predstavljali su mogućnosti i potencijale OIE u svojim kantonima kroz radove svojih učenika, profesora i škola. Tom prilikom učenici JU Tehnička škola sa svojom profesoricom Ajlom Makul, dipl.ing.el iz Zenice predstavili su svoj rad Biomasa kao jedan od izvora OIE.

Profesori Amer Zagorčić, magistar elektrotehnike i Sadžid Džino, magistar elektrotehnike ispred JU Srednja elektrotehnička škola „Salih- Salko Ćurić“ iz Mostara predstavili su inovativni nastavni plan i program za stručno zvanje Elektrotehničar energetike i obnovljivih izvora energije i učeničke aktivnosti iz OIE poput Izgradnje prototipa Vjetrenjače. Direktor JU Srednja elektrotehnička škola „Salih- Salko Ćurić“ mr.sc. Jasmin Drljević istakao je da škola uvodi nove inovativne tehnologije za koje učenici i njihovi roditelji pokazuju veliku zainteresovanost iz svih općina Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Direktor Elektrotehničke škole iz Tuzle Sejfudin Agić, dipl.ing.el predstavio je rad ove ustanove i prikazao praktične vježbe za OIE koje se provode u nastavi elektrotehničke struke, ističući važnost kontinuiranog praćenja, primjene i upotrebe novih tehnologija u elektrotehnici. Učesnici ovog webinara su bili i eminenti predavači iz oblastii energije redovni profesor Univerziteta u Tuzli- dr.sc Suad Halilčević sa temom Presjek stanja primjene OIE u energetskoj slici Bosne i Hercegovine i Edin Šemić, magistar elektrotehnike koji je predstavio potencijale Hercegovine u OIE i podatke postojećih vjetroelektrana na području Hercegovine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno