Ljudi

Tarik Švraka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tarik Švraka – Sport u Zenici polako izumire, klubovi su osuđeni na propast, neki su se ugasili, a neki su zamrznuli učešće u prvenstvima za ovu sezonu. U teškoj situaciji je i FK Rudar iz Zenice, klub s velikom i dugom 69 godišnjom tradicijom. Iskreno se nadamo da će ovaj klub naredne sezone obilježiti veliki jubilej, a to je 70 godina kluba.

Da je teška situacija u klubu, ali ne i bezizlazna potvrdio je u razgovoru za Sportzdk.ba Tarik Švraka, jedini čovjek koji se brine za ovaj klub iz Zenice. Upravnog odbora nema, a Švraka kao predsjednik Skupštine primoran je da klub “očuva” u životu. Iako je teška situacija u klubu, mlada ekipa na čelu s Izudinom Kamberovićem na klupi postiže veoma dobre rezultate.

Prošle nedjelje su na pomoćnom stadionu Koševo sa ubjedljivih 1:6 pobijedili ekipu Bosna Union, bivša Bosna Sema. Ipak ako se nešto ne promjeni u narednim mjesecima, klub bi se mogao ugasiti, a ovo je potvrdio i sam Švraka.

“Da, pobjeda je bila fenomenalna, trebali bi pogledati malo historiju mislim da niti jedna nogometna ekipa iz Zenice bez obzir na rang i ime nije nikada nikog pobijedila na Koševu tako ubjedljivo kao što smo mi Bosnu Union. Kada je u pitanju opcija gašenja kluba, moram kazati da je to istina.
Ja sam u klubu evo četiri godine od kada smo ušli iz Kantona u Drugu ligu Centar s tadašnjim predsjednikom OU Nihadom Perčom. Njega je naslijedio gospodin Mirsad Heleg ,koji je tu funkciju obnašao do početka augusta i onda je 15. avusta podnio ostavku radi privatnih i poslovnih obaveza” ističe Švraka.

Klub trenutno vodi nekoliko entuzijasta, koji to rade najviše iz ljubavi, jer novca jednostavno nema.

“Sve funkcije u klubu su spale na par trenera među njima prvi Jusuf Fazlić i sekretar RVI Šabanović Mirsad, koji u stvari sve ove godine su i motorna snaga Omladinskog pogona pa mogu reći i kluba, jednostavni obični ljudi,patriote i Bošnjaci. Uvođenjem novih koeficijenata za isplatu sredstava iz Gradskog budžeta dobili smo nikad više sredstava, a to je 13.900 KM za ovu takmičarsku godinu,jer je jedan od faktora pored popularnosti sporta bio i rang kluba, a mi smo u nogometu na našem gradskom nivou drugi. Moram da se zahvalim Gradonačelniku Kasumoviću i svim vijećnicima Gradskog vijeća Zenice na tome ne samo ispred našeg kluba već mogu slobodno reći ispred svih sportskih udruženja jer mislim da su svi dobili povećana sredstva. Međutim moram i da navedem primjer kako je to kod drugih, npr.Radnik iz Hadžića ima stadion na korištenje s raznim prostorijama izgrađenim pored stadiona, ne plaća ga za korištenje i dobije na godišnjem nivou 40.000 KM od Općine isto je i s Pobjedom iz Tešanjke i da ne nabrajam” kaže predsjednik Skupštine kluba iz Zenice.

Iako su dobili nešto novca iz Gradskog budžeta, to je nedovoljno da bi klub završio sezonu.

“Dok gospodin Mirsad Heleg nije podnio ostavku na funkciju predsjednika UO on je dio prebačenih sredstava do zaključno sa sedmim mjesecom u iznosu od 7.000 KM utrošio na isplatu završetka prošle sezone i pokrio troškova koliko je mogao.Tako da s ovim ostatkom od 6.900 KM kao jedinim prihodom igramo ovo prvenstvo što je nemoguće. Tri čovjeka su donirala po 500 KM i to je sve.Naravno omladinski pogon nije trenutno samoodrživ jer nema dovoljno djece da bi se mogao sam finansirati pa nam je i briga o njima isto tako velika obaveza” kaže Švraka.

Domaći privatnici i poduzetnici ne žele da uđu ili preuzmu klub, iako im je sve nuđeno samo da bi se spasio Rudar

“Ja sam ispred Skupštine pokušao da nađem novog predsjednika i otišao do nekoliko vrlo uspješnih privatnih poduzetnika možda i najrespektabilnijih u gradu i zamolio ih da se uključe u ovaj sportski kolektiv ili jednostavno da preuzmu klub slično po modelu kako je to uradio gospodin Mensur Mušija s Mladosti iz Doboja kod Kakanja, ali niko nije bio za to zainteresovan. Još s početka ove godine odnosno pred sami kraj prošle sezone jer smo vidjeli da je situacija neodrživa u budućnosti, a opet gledajući kako to drugi rade ja sam osobno kao predsjednik Skupštine tražio putem zvaničnog dopisa od Gradske Uprave i Gradonačelnika da nam dozvole da koristimo ime našeg Grada Zenica umjesto FK Rudar jer Rudnici mrkog uglja u Zenici ne finansiraju FK Rudar dugi niz godina što smo i dobili u formi Zaključka(isto je bilo na žalost u to vrijeme iskorišteno za dnevno politikantstvo). Na našu veliku žalost nije bilo nikog od poduzetnika da bi to iskoristio u svoju korist i pored imena grada stavio naziv svoje firme te tako sebi osigurao trajnu reklamu, a Rudar spasili od totalnog gašenja jer pod promjenom imena kluba gdje bi ostala sva djeca i omladinci koji igraju za prvi tim nismo smatrali da bi bilo šta izgubili” razočaran je ovaj Zeničanin.

Spomenuo je jednog čovjeka koji ima veliko srce kada je u pitanju sport i društvena odgovornost prema lokalnoj zajednici

“Moram naglasiti i izdići iznad svih gospodina Mirsada Čizmu koji je i član UO našeg kluba od prije tri godine i koji je izuzetno pomagao u proteklom periodu ali mi moramo biti i moralni i etični i uzeti u obzir njegove godine i zdravstveno stanje te zaključiti da se ne može od njega tražiti da samo on to finansijski potpomaže, ja to ne bih mogao od njega tražiti tako da on nije među onima koje smo posjetili i pitali da preuzmu vođenje kluba. Dakle trenutno osim gospodina Mirsada Čizme bar po meni osobno nema niko toliko društveno odgovoran ( da ne bi bilo pogrešnih interpretacija govorim za ovaj segment društvenog djelovanja-sport/nogomet) ne samo da finansira klub već i da ga preuzme u skladu sa zakonskim mogućnostima jer smo željeli da Skupštinski organiziramo model koji bi osigurao da taj ko dođe i preuzme klub ima glavnu riječ i da ga niko ni na koji način ne može opstruirati u tome. Do ovog momenta znači nismo uspjeli da pronađemo takvog privrednika iz našeg grada” kazao je Švraka.

“Dug koji ima klub je prema JP za održavanje sportskih terena koji fakturiše korištenje terena za utakmice i korištenje svlačionice i kancelarije koji velikim dijelom naslijeđe prošlosti a što bi trebalo ispraviti nekim Odlukama jer apsurdno je da od momenta pravljenja terena s plastičnom travom prije par godina a koji je rađen donatorskim sredstvima isti se za korištenje naplaćuje od lokalnih klubova.

U nedjelju bi trebali igrati protiv Goražda, ali ne znamo hoćemo li imati sredstava da platimo sudije od prošli put i time steknemo pravo da igramo, a trenutno smo šesti na tabeli. Da nismo kod kuće imali dva remija (2:2 oba puta) bili bi prvi, također smo zbog nepostojanja predsjednika UO i funkcionalnije organizacije imali smo i dva minimalna gostujuća poraza od (2:1 oba puta)”.

Seniorska ekipa je sačinjena od mladih nogometaša, gdje ima dosta perspektivnih igrača koji obećavaju.

“U seniorskoj ekipi igraju isključivo Zenička djeca i u seniorskom sastavu dakle prvom timu članu II lige Centar ih ima i po devet do 21 godine koji nastupaju među prvih 11 jer složit ćete se ne mogu svi odmah igrati u Premijer ligi,radi cijelog sistema,Saveza kao organizatora i svega ostalog moraju da postoje i klubovi koji igraju u nižim ligama ali perspektiva nam nije dobra i sve vodi ka nestanku kluba ako se ne pojavi neko ko ima i sredstva i ambiciju da pođe putem Mensura Mušije” kazao je za kraj razgovora za Sportzdk.ba Haris Švraka.

sportzdk.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno