Biznis

Talgo vozovi do kraja mjeseca na bh. šinama

Vozovi Talgo do kraja mjeseca na bh. šinama
Vozovi Talgo do kraja mjeseca na bh. šinama

Vozovi Talgo do kraja mjeseca na bh. šinama- Pet garnitura modernih vozova Talgo tehnički je pregledano i one su već spremne da do kraja mjeseca budu stavljene u željeznički promet u BiH i Hrvatskoj, saznaje “Avaz”.

To znači da će garniture vozova Talgo, koje su “Željeznice FBiH” (ŽFBiH) kupile 2005. godine putem robnog kredita od vlade Španije za 132 miliona KM (66,7 miliona eura), konačno saobraćati bh. prugama, i to prvi put od njihove isporuke 2010. godine.

Ovi vozovi saobraćat će na željezničkim linijama Sarajevo – Zagreb, ali i Sarajevo – Banja Luka, dok će dvije garniture voziti i prema Pločama, a nakon što budu okončani radovi na južnom dijelu pruge.

Ovo je rezultat pregovora Željeznica FBiH” i španske kompanije “Talgo”. Također, posljednjih dana razmatraju se opcije kako da se stručnjaci iz BiH što prije osposobe da održavaju ove vozove, a sve radi umanjenja troškova za bh. državnu firmu.

Prije dva dana održan je novi sastanak između ove dvije kompanije, a uskoro bi trebao biti potpisan i novi
ugovor kojim bi bilo potvrđeno da Španci daju sve dozvole da vozove ipak mogu održavati stručnjaci iz “Željeznica FBiH”.

“Vozovi su spremni, servisiranje je završeno. Tehnički su ispravni, a već su i ofarbani i sređeni. Ove garniture vozit će naše lokomotive, a vjerujem da ćemo ih do kraja mjeseca pustiti u saobraćaj. Ne možemo reći tačan datum, ali sam uvjeren da će to biti u julu, jer smo pri kraju posla”, kaže za “Avaz” sagovornik iz ŽFBiH.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem