Info

Talas tropskih vrućina sve jači

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sve do ponedjeljka Bosna i Hercegovina nalazi se u narandžastom meteoalarmu, odnosno meteorološkom upozorenju na izuzetno visoke temperature vazduha koje nas očekuju. Mjerenja od 32 do 38 i 39 stepeni Celzijusovih počela su danas, dok se najtopliji dan u ovoj godini očekuje u nedjelju, sa 40 stepeni i više. Ovo su, međutim, tek zvanične ocjene nadležnih stručnjaka na osnovu mjerenja u hladu i na određenoj visini, dok su temperature vazduha u gradskom saobraćaju, u automobilu, u centru grada… u prosjeku više od toga za pet do sedam stepeni.

U domovima zdravlja rečeno nam je da imaju blagi porast broja kućnih, odnosno intervencija na terenu.

Pad temperature za tri do četiri stepena očekuje nas od ponedjeljka, nakon čega slijedi novi toplotni talas. Iako u našem zakonodavstvu iz područja zaštite na radu nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, Inspekcija rada je apelovala na poslodavce da zaštite radnike.

Zdravstveni radnici posebno upozoravaju roditelje da u ovom periodu zaštite svoju djecu koja često borave napolju, da ih ni nakratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visokih temperatura, naglašeno je iz resornog ministarstva.

Uputstva ljekara:
Izbjegavati boravak na suncu od 12 do 17 sati
Nositi laganu odjeću, naočare za sunce, šešir ili kapu
Fizičke aktivnosti prilagoditi vremenskim prilikama
Prilagoditi ishranu (bez masnih obroka)
Uzimati što više negazirane tečnosti, voće i povrće
Obevazno uzimanje propisane ljekarske terapije za hronične bolesnike
Hitno potražiti ljekarsku pomoć kod glavobolje, vrtoglavice i povraćanja



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno