Zenica

‘Tajanovo srce’ na planini Lisac, u znak poštovanja prema posjetiocima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

 Planinarsko društvo ‘Tajan-Lisac’ Zenica završilo je sanaciju svog doma na Liscu, a ispred tog objekta (na nadmorskoj visini 1.012 metara) postavili su i ‘Tajanovo srce’ u znak poštovanja prema ljubiteljima prirode koji su ih posjetili i pohodili tu planinu.

Član PD ‘Tajan-Lisac’ Zenica Bernadin Kapo kaže da je tako, zahvaljujući upornim i vrijednim članovima Društva, uređen dom s vanjske strane odnosno izvršeno utopljavanje doma, betonirali su stazu oko doma te zaštitili temelje doma od vlage i snijega u zimskim danima.

– Uređivanjem spavaonica dobili smo topliji i ugodiniji prostor za noćenje gostiju. Uređena je i kuhinja, a gosti mogu koristiti naš inventar – naglasio je.

Kapo podsjeća da su, ranije ovog mjeseca, organizirali i nekoliko tradicionalnih društvenih manifestacija poput “Upoznajmo planinu Lisac u četiri godišnja doba”, “Planinarsku čimburijadu”, “Tajanovu transverzalu” te “Zikinu stazu”.

Osim toga Društvo je organiziralo i izlete za članove i omogućilo sudjelovanje na manifestaciji “Dani planinara Federacije”, koju je organizirao Planinarski savez FBiH na Igmanu.

Odsjek Planinarskih vodiča organizira predavanje – edukaciju za članove Društva o prehrani planinara u prirodi, orijentaciji u prirodi te o opasnosti koje vrebaju u prirodi.

Ovogodišnje aktivnosti Društvo će završiti organizacijom planinarskog pohoda za obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti BiH i tradicionalnog decembarskog druženja, 9. decembra u planinarskom domu Lisac.

Lisac je planina na području Zenice. Najviša je planina koja se izdiže na sjeveru zeničke kotline. Najviši vrh je Liskovača na 1.348 metara nadmorske visine. Jedan od vrhova nosi ime kao i planina Lisac (1.302 m). Površina planine Lisac je oko 60 km2. Lisac je zanimljiv za planinarenje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno