Info

Tačka skinuta s dnevnog reda: Još uvijek ništa od ukidanja poštarine od 1,80 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. građani skoro dvije godine plaćaju iznos od 1,80 KM za pakete iz inostranstva, čak i za one gdje im je besplatna poštarina garantovana na online stranicama. Iako su postojale političke inicijative za zabranu ove naplate, do sada još nijedna nije zaživjela. Prema našim saznanjima, inicijativa je upućena prema Vijeću ministara BiH, ali je 2. septembra skinuta sa dnevnog reda.

Član 15.6 Svjetske poštanske Konvencije kaže da “nije dozvoljeno korisniku naplatiti bilo kakve druge poštarine osim onih predviđenih aktima”.

Iz BH Pošta za Akta.ba su napomenuli da se ova naplata odnosi “isključivo za prispjele međunarodne pismonosne pošiljke koje sadrže robu, a prispijevaju u BiH kao obične pismonosne pošiljke” i u skladu sa Pravilima konvencije Svjetskog poštanskog saveza, Općim uvjetima za obavljanje poštanskih usluga i Uputstvom o carinskom postupku u poštanskom prometu u BiH.

Na pitanje o iznosu prihoda koji je do sada ostvaren zbog ovakvog naplaćivanja, odgovorili su nam:

“Prihod ostvaren po osnovu naplate za uručenje pismonosnih pošiljaka iz inostranstva koje sadrže robu i za koje se naplaćuje iznos od 1,80 KM je u zbiru ukupnog prihoda za rukovanje preporučenim pošiljkama, te knjigodstveno nije moguće odvojiti navedeni prihod”.

Inicijativa upućena, ali…

Kako je za Akta.ba pojašnjeno iz Agencije za poštanski promet BiH, odredba člana 15.6 kaže da poštarine “za različite poštanske usluge definisane Konvencijom određuju države članice ili njihovi ovlašteni operateri, zavisno o nacionalnom zakonodavstvu, a u skladu sa načelima utvrđenim u Konvenciji i njenim pravilnicima. Poštarine su u načelu povezane sa troškovima obavljanja usluga”.

“Iz navedenog proizilazi da je javnim poštanskim operaterima dozvoljeno da naplate i druge poštarine osim onih predviđenih Aktima Svjetskog poštanskog saveza, a u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom”, rečeno nam je.

Za naš portal potvrđeno je i da su ovoj Agenciji bh. javni poštanski operateri dostavili inicijativu za izuzeće naše zemlje iz odredbi člana 15. i 20. Svjetske poštanske Konvencije.

“Agencija je predmetnu inicijativu proslijedila Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine na dalje postupanje”, rečeno nam je.

Oduka skinuta s dnevnog reda

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH za Akta.ba su rekli da nam ne mogu dati precizan odgovor o datumu (ne)prihvatanja ove odluke jer to nije u njihovoj nadležnosti.

“Ministarstvo podnosi inicijativu Savjetu ministara Bosne i Hercegovine koje odlučuje o tome da li će istu prihvatiti, a u daljnjoj proceduri odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”, rečeno nam je.

Podsjetimo i na slučaj iz susjedne Hrvatske, kada je naplatu od 4,50 kuna za ovu vrstu pošiljki zabranila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, upravi jer je Sabor te zemlje ratifikovao ratificirao Svjetsku poštansku konvenciju.

Ministarstvo komunikacija napominje da je je još 2018. godine informiralo Vijeće ministara BiH o problemu naplate dodatne poštarine i predložilo konkretne mjere sa akcentom na Agenciju za poštanski promet BiH, kao regulatora tržišta poštanskih usluga.

Međutim, ova Informacija je bila uvrštena u dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH dana 7. novembra 2018. godine, ali ista nije razmatrana.

Također, u skladu s članom 14. Zakona o poštama BiH, Agencija kao regulator na tržištu, dužna je osigurati svim korisnicima u BiH pristup međunarodnim poštanskim uslugama u skladu s aktima Svjetske poštanske unije.

“Na koncu, iako je Ministarstvo na 15. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 2. septembra predložilo Nacrt osnova za pokretanje inicijative za izuzeće Bosne i Hercegovine iz odredbi članova 15. i 20. Svjetske poštanske konvencije ista je skinuta sa dnevnog reda. Ova tačka dnevnog reda trebala bi se razmatrati na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH”, zaključili su iz Ministarstva za Akta.ba.

(I.S.)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno