Naše

‘TA ĆE NAUKA!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

‘TA ĆE NAUKA! – Danas, 24.4.2017, trebala je biti održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti ZDK. Nacrt Zakona je Skupština ZDK usvojila 3.4.2017 i uputila ga u javnu raspravu u trajanju od 30 dana. Na raspravu u gradu Zenici došlo je, osim predstavnika Ministarstva i Grada, samo pet (5) zainteresovanih?!?

Treba li reći da Zenica ima 150 doktora nauka, kojih se najdirektnije tiče zakon koji im stvara osnovu da svoje znanje i sposobnosti upotrijebe da ovo bolesno i osiromašeno društvo povedu ukorak sa razvijenim svijetom.

Da li se radi o nezainteresovanosti, neinformisanosti ili lošoj organizaciji, možemo samo nagađati. Činjenica je, međutim, da nauka još zadugo neće imati svoje mjesto u našem društvu, jer za nauku naš kanton izdvaja cijelih 0,001% bruto društvenog proizvoda. Novim zakonom smo to mogli povećati barem na 0,5%, ali to očito nikoga ne zanima.
Sa takvim stavom, ne treba da se čudimo što smo prvi samo po zagađenju, broju divljih deponija, korupciji i kad treba dizati kredite od MMF-a. U svemu ostalom smo na začelju i trudimo se tamo i ostati. Vjerovatno ćemo uskoro i djecu početi učiti da je Zemlja ravna ploča, da je kraljica u stvari reptil, da klimatske promjene ne postoje i da povrće treba zaljevati gaziranim sokovima.

V.prof.dr. Samir Lemeš, prodekan za naučnoistraživački rad Politehničkog fakulteta i poslanik u Skupštini ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno