Info

Svjetski dan brobe protiv dijabetesa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra svake godine u preko 170 zemalja širom svijeta, još od 1991. godine, kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je „Dijabetična bolest oka”. Medunarodna federacija za dijabetes (1DF) u fokus je stavila promociju značaja ranog otkrivanja dijabetesa tipa 2 i pravovremenog tretmana s ciljem smanjenja rizika nastanka ozbiljnih komplikacija. Prema statističkim podacima iz 2015. godine, od 415 miliona oboljelih odraslih osoba kod više od jedne treć.ine razvila se dijabetična retinopatija — dijabetična bolest oka — komplikacija koja može dovesti do poremećaja vida i sljepila.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembra 2016. godine, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona će organizovati info štand u Shopping centru Džananović, javno mjerenje šećera sa distribucijom zdravstveno promotivnog materijala u terminu od 10:00 do 13:00 sati, kao i u svim drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona na unaprijed dogovorenim lokacijama. Cilj kampanje je potaknuti svijest gradana za redovnim i kontinuiranim kontrolama kako bi se osiguralo optimalno zdravlje, promijenio pravac štetnih djelovanja dijabetesa. te smanjio rizik od štetnih i skupih komplikacija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno