Info

Svjetska sedmica dojenja od 1. do 7. avgusta – Podržite dojenje za zdraviju Planetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetska sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. avgusta u više od 170 država svijeta, ove godine pod posebnim okolnostima i u znaku globalne pandemije Covid-19, navode stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ova sedmica usmjerena je na važnost saradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promociji dojenja i pružanja podrške mladim majkama.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje do šest mjeseci bebe, a nastavak dojenja uz dohranu do dvije godine.

Zanimljivo i manje poznato o dojenju

Slogan ovogodišnje Svjetske sedmice dojenja jest “Podržite dojenje za zdraviju Planetu”, Osim dobrobiti za zdravlje djeteta, dojenje pokazuje pozitivne učinke i na zdravlje majke te doprinosi manjoj učestalosti raka dojki i jajnika, šećerne bolesti i visokog pritiska.

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu kojoj treba puno energije,hranjivih tvari, minerala, vitamina, masnoća i drugih nutrijenata bitnih za intenzivni rast i razvoj. O dojenju je provedeno na hiljade istraživanja i gotovo sva pokazuju samo pozitivni uticaj na bebu, kažu u INZ-u.

Mnoga istraživanja kažu kako su dojena djeca kao odrasle osobe zdravije, otpornije, zadovoljnije, dugovječnije. Ključ za dugoročno zdravlje čovjeka je upravo u hrani koju unosi.

Posebno na početku života kada organski sistem i imunitet započinju svoj razvoj i trebaju im sprecifični nutrijenti. Njih ima samo mama, odnosno majčino mlijeko.

Zanimljive činjenice o majčinom mlijeku koje možda niste znali su da se sastav mlijeka mijenja se kako beba raste, da majčino mlijeko nema uvijek isti okus. Ono se mjenja u zavisnosti od toga šta je majka jela, da mlijeko ne izlazi samo kroz jednu rupicu, na bradavici se nalazi nekoliko minijaturnih otvora koje ispuštaju mlijeko; da majčino mlijeko sadrži hormon sna – melatonin koji uspavljuje bebe; da je majčino mlijeko unikatno – poput otiska prstiju, ne postoje dva ista uzorka.

Iz INZ-a ističu da je dojenje za svaku majku i dijete najprirodnija i jedna od najljepših stvari na svijetu. Samo zato što je prirodna stvar, ne znači automatski da je i jednostavna.

Podrška partnera i obitelji

Upravo zato partner, porodica, okolina u svakom trenutku trebaju biti podrška i motivacija da se prevaziđu početne prepreke. Savjet – Potreban je neko ko će pohvaliti trud majke i reći kako radi odličan “posao” i da daje sve od sebe. To uveliko pomaže.

Svjetski savez za podršku dojenju jest globalna mreža pojedinaca i organizacija koje se brinu o zaštiti, promociji i pružanju podrške dojenju diljem svijeta, čiji se napori temelje na deklaraciji “Innocenti”, programu „Ten Links for Nurturing the Future“ i SZO/UNICEF-ovoj Globalnoj strategiji prehrane novorođenčeta i malog djeteta.

Svjetski savez za podršku dojenju svake godine povodom Svjetske sedmice dojenja objavi ciljeve i aktivnosti koji se trebaju provesti radi promocije i zaštite dojenja. Ove godine aktivnosti su usmjerene pružanju preporuka i odgovora na pitanja vezana uz dojenje u vrijeme pandemije COVID-19, osobito putem društvenih mreža.

Prioriteti javnog zdravstva u Evropi i svijetu jesu zaštita, promicanje i potpora dojenja. Niske stope i rani prestanak dojenja imaju velike negativne zdravstvene i društvene posljedice za djecu, žene, okoliš, a uz to rezultiraju većim troškovima za zdravstvenu njegu i povećavaju nejednakosti u zdravlju. Na kraju, iz INZ-a poručuju da se Zaštita dojenja odnosi se na zakonsku zaštitu koja omogućuje majkama da doje svoju djecu isključivo do šest mjeseci starosti, ali i da nastave s dojenjem nakon toga.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno