Info

Svjetska banka odlučuje o novom paketu

Nova strategija donosi 1,4 milijarde KM za BiH
Nova strategija donosi 1,4 milijarde KM za BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetska banka odlučuje o novom paketu: Nova strategija donosi 1,4 milijarde KM za BiH!- Odbor izvršnih direktora Svjetske banke na sjednici zakazanoj za 15. decembar u Vašingtonu trebao bi donijeti novu strategiju za Bosnu i Hercegovinu, kojom se bh. vlastima u narednih pet godina daju na raspolaganje sredstva od 750 miliona dolara ili 1,4 milijarde KM, saznaje “Dnevni avaz”.

Zajedno s neiskorištenih 300 miliona KM, koje čekaju početak implementacije ranije dogovorenih projekata, to je ukupno više od 1,7 milijardi KM koje su na raspolaganju za BiH!

Motor razvoja

Kako nam je potvrđeno, ovaj odbor praktično treba odobriti već sačinjenu strategiju usklađenu s planovima bh. vlasti na državnom te entitetskim nivoima o provođenju zacrtanih reformi.

Nova strategija Svjetske banke za BiH sastoji se od tri segmenta, a prvi se fokusira na povećanje efikasnosti javnog sektora. U okviru ovog segmenta bh. vlasti mogu očekivati pomoć ove međunarodne institucije u finansijskom upravljanju, zatim u reformi javnih preduzeća i unapređivanju pružanja javnih usluga.

Drugi segment strategije odnosi se na iskorištavanje potencijala privatnog sektora. Intencija Svjetske banke je da u saradnji s vlastima omogući da privatni sektor u našoj državi postane svojevrsni motor razvoja i otvaranja radnih mjesta.

Treba podsjetiti da je šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova u nedavnom intervjuu za “Avaz” kazala da je potrebno raditi na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i uvjeta za privatna preduzeća da iskoriste svoj potencijal.

– Vrlo je bitno da se omogući rast privatnog sektora, da se napravi fleksibilnije radno zakonodavstvo, kako bi se preduzeća mogla brže prilagođavati novim uvjetima – kazala je tom prilikom Proskurjakova.

Povlačenje sredstava

Kada je riječ o trećem segmentu strategije Svjetske banke, on se odnosi na nastavak podrške sanaciji posljedica od prošlogodišnjih poplava. Povlačenje ovih sredstava, kako je istaknuto, ovisit će o potražnji vlasti te sposobnosti njihovog iskorištavanja, a još više o dinamici implementacije reformi.

BiH dovedena u neravnotežu

Osnovna konstatacija eksperata Svjetske banke jeste da je naša država u posljednjim godinama dovedena u neravnotežu, s obzirom na to da ima vrlo veliki i neefikasan javni sektor, a s druge strane dosta anemičan privatni sektor, koji ne ostvaruje dovoljan rast i koji ne otvara dovoljno radnih mjesta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno