Info

Svjetska banka: 750 milona dolara novih zajmova

Svjetska banka za BiH predviđa 750 milona dolara novih zajmova
Svjetska banka za BiH predviđa 750 milona dolara novih zajmova
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svjetska banka za BiH predviđa 750 milona dolara novih zajmova- Odbor izvršnih direktora Grupacije Svjetske banke danas je odobrio novi Okvir partnerstva sa zemljom (CPF) za period od 2016. do 2020. za podršku bržoj implementaciji reformi u Bosni i Hercegovini koji se nadovezuje na dvadesetogodišnje čvrsto partnerstvo između Bosne i Hercegovine i Grupacije Svjetske banke.

Iz Svjetske banke navode da Okvir partnerstva sa zemljom stiže u kritičnom momentu za Bosnu i Hercegovinu, kada su Vijeće ministara, Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokrenule implementaciju zajednički dogovorene Reformske agende.

Ističu da je BiH prošle godine ponovo počela ostvarivati napredak u pravcu pristupa EU, što služi kao prirodna osnova za konsolidiranu podršku međunarodne zajednice.

Direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan Ellen Goldstein izjavila je da konsenzus o prioritetima Reformske agende daje čvrst temelj za implementaciju strukturalnih reformi, te da će novi Okvir partnerstva sa zemljom Grupacije Svjetske banke uključivati analize, savjete i finansiranje za ubrzanje reformi usmjerenih na obnavljanje ekonomskog rasta.

Grupacija Svjetske banke će putem strateškog okvira pružiti podršku za reforme u tri oblasti: povećanje efikasnosti i efektivnosti javnog sektora; stvaranje uvjeta za ubrzanje rasta privatnog sektora i povećanje otpornosti na prirodne nepogode.

Kroz cijeli okvir se provlači i zajednička tema – inkluzija, koja će biti uzeta u obzir prilikom izbora i pripreme konkretnih intervencija u okviru strategije, da bi bilo osigurano da reforme budu socijalno održive i da ugrožene grupe ne budu izostavljene kako se nove prilike budu pojavljivale.

Šefica ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini i glavna autorica CPF-a Tatiana Proskuryakova rekla je da je sveukupni cilj nove strategije podržati Bosnu i Hercegovinu na putu postizanja većeg rasta, i podržati otvaranja radnih mjesta u privatnom sektoru.

“Blisko ćemo sarađivati s vlastima na stvaranju uvjeta u kojim poduzetnički talenti građana u ovoj zemlji mogu biti pokretač rasta i prosperiteta”, dodala je Proskuryakova.

Okvir predviđa oko 750 miliona dolara novih zajmova od Svjetske banke u periodu od naredne četiri godine, u zavisnosti od obima i toka implementacije reformi.

Naglašeno je da i privatni investitori u Bosni i Hercegovini mogu dobiti sredstva od Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u rasponu od 70 do 120 miliona dolara, u zavisnosti od potražnje i tržišnih uvjeta, kao i garancije od Multilateralne agencije za garanciju investicija (MIGA).

Regionalni šef IFC-a za zapadni Balkan Thomas Lubeck izjavio je da će IFC nastaviti pružati podršku privatnom sektoru putem investicija i savjetodavnih aktivnosti da bi bio potaknut ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

“IFC će se baviti aktivnostima unapređenja poslovnog okruženja, privlačenju učešća privatnog sektora u infrastrukturnim projektima, i pomaganju poboljšanja pristupa finansiranju i rješavanju nenaplativih zajmova”, pojasnio je Lubeck.

Iz Svjetske banke tvrde da je novi Okvir partnerstva sa zemljom pripremljen na osnovu opsežnih konsultacija sa širokim krugom aktera na svim nivoima vlasti i iz civilnog društva, akademske zajednice, privatnog sektora i međunarodne zajednice, te da odražava konsenzus svih aktera o reformskom procesu i zajedničke stavove o razvojnim prioritetima i izazovima s kojima se zemlja suočava.

Smatraju da za dugoročni rast i unapređenje životnog standarda BiH mora postati konkurentnija i izvoziti više proizvoda, a da reforme za koje ovaj okvir pruža podršku doprinose tom cilju održavanjem stabilnog makroekonomskog okruženja, smanjenjem obima javnog sektora i pružanjem podrške za ostvarivanje uvjeta za rast privatnog sektora, što će stimulirati ekonomski rast, izvoz i otvaranje radnih mjesta.

Postojeći portfelj Svjetske banke u BiH uključuje 12 projekata vrijednosti 576 miliona dolara; IFC ima osam privatnih investicija ukupnog neotplaćenog portfelja u iznosu 69 miliona dolara, dok MIGA trenutno pruža podršku za šest projekata čija je bruto izloženost 285 miliona dolara, saopćeno je iz Svjetske banke.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno