Zabava

Svjetla Sarajeva pobjednik zeničkog dokuMfesta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osmi festival muzičkih dokumentaraca u Zenici završen je poslije četverodnevnog programa i jednoglasnom odlukom žirija pobjedničkim filmom proglašena je priča o Zabranjenom pušenju.

Ove godine u selekciji ”dokuMfesta” prevladavali su bosanskohercegovački dokumentarci i iz regiona je prikazan samo ”The Hip: Brainstorm”, film kojeg kao autor potpisuje Jane Altiparmakov iz Skoplja.

Žiri festivala – umjetnički fotograf Hari Maslić, te zenički rock veterani Saša Domuz i Hisam Jusufović – jednoglasno je film ”Svjetla Sarajeva” proglasio pobjednikom, ocjenjujući ga kao ”impresivno, izuzetno emotivno i vrlo šarmantno ostvarenje sa specifičnom sarajevskom poetikom”.  Ovu priču o grupi Zabranjeno pušenje i mitskom fenomenu sarajevske Skenderije kao scenaristi u film su pretočili Sejo Sekson i Srđan Perkić, a potonji ju je i režirao.

Počasnu plaketu ”Special mention” žiri je dodijelio filmu Dragana Gavrilovića ”Art Rock Imagination” o zeničkom slikaru Milenku Šećeroviću, čiji opus obilježavaju portreti domaćih i svjetskih velikana rocka, a istu plaketu direkcija festivala dodjeljuje Seji Bajraktareviću za film ”Heroji velikog srca”, potresni omaž svim sarajevskim muzičarima koji su se u ratom blokiranom Sarajevu borili za svoj grad i domovinu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno