Biznis

Švicarski franak opet zadaje glavobolju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Švicarska Centralna banka je neočekivano ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan euro, koju je uvela u septembru 2011. godine, radi sprečavanja daljeg jačanja domaće valute. Kurs švicarskog franka u odnosu na konvertibilnu marku veći je za 16, 8 %.

Svi oni koji su prije dva dana imali 100 000 franaka, odnosno, 160 000 konvertibilnih maraka obogatili su se, jer već danas imaju 196 000 konvertibilnih maraka. S druge strane, za toliko je porastao i dug onih koji su imali kredit u toj valuti, a njih je oko 3 000 samo u Republici Srpskoj.

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske danas je samo izdato saopštenje. Navode da nemaju ovlašćenje da se mješaju u odnose između banke i korisnika kredita. Navode i to da će analizirati problem a u slučaju posljedica koje mogu nastati po finansijski sistem, te će navodno reagovati.

Odluka Švicarske Centralne banke da ukine donju granicu između franka i eura dovela je do pada dionica na berzi od gotovo 9 %, što je najveći jednodnevni pad zabilježen u posljednjih 25 godina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno