Info

Svi u automobilu imaju ovu sitnicu: rijetko koji vozač zna koliko je korisna

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svi u automobilu imaju ovu sitnicu: rijetko koji vozač zna koliko je korisna – Ispod unutrašnjeg retrovizora naći ćete malu polugu, kojoj malo ko zna pravu svrhu, a onda je od neprocjenjive važnosti.

Riječ je o polugi za zaštitu vozača, koja se pomjera u skladu sa tim da li je dan ili noć. Tokom noćne vožnje, upravo pomjeranjem ove poluge vozač će izbjeći da ga zaslijepe farovi vozila iza njega.

To se često dešava, i mnoge vozače taj iznenadni snop svjetlosti iz farova auta iza ili ispred njih na trenutak zaslijepi. Tada na scenu stupa poluga koju gurnete ili povučete i ogledalo se u skladu sa tim pomjeri gore ili dole. Kada polugu vratite u početni položaj, i ogledalo se vraća u početni položaj.

Taj retrovizor je od najveće pomoći u vožnji, budući da jedino on prikazuje realno stanje predmeta koje gledate. Naime, spoljni lijevi retrovizor pokazuje predmete udaljenije nego što zaista jesu, dok ih spoljni desni retrovizor još udaljenijima od lijevog.

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno