Zenica

Svetosavska akademija u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svetosavska akademija u Zenici – Srpska pravoslavna crkvena opština u Zenici organizovala je poslije mnogo godina svečanu Svetosavsku akademiju u Sokolskom domu, 25.01.2018.

Na Akademiji su nastupili Muzički sastav „Katera“ koji djeluje pri hramu sv. Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, hor „Željezara“ Zenica, folklorni Anasmbl „Bosniafolk“ sa narodnim igrama Srba srednje Bosne i mladi parohija zeničkih.

Svečanu svetosavsku besjedu govorio je jerej Milan Đukić, a u ime domaćina obratio se paroh zenički jerej Marko Maleš.

Ademija je bila prilika da se okupljeni, zajedno sa dragim gostima, uz pravoslavnu i srpsku, duhovnu i etno-muziku, folklor i poeziju prisjetimo Svetoga Save, prvog srpskog arhiepiskopa i rodonačelnika našeg naroda i svete Srpske Pravoslavne Crkve.

Uz veliki broj gostiju, prisutni su bili predstavnici drugih vjerskih zajednica, članovi Odbora za međureligijsku saradnju, predstavnici vlasti Zenice, Kantona i Federacije BiH te gosti iz kulturnog, obrazovnog i medijskog života grada Zenice.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli organizaciju prve Svetosavske akademije u Zenici nakon mnogo godina i vjerujemo da se održavanjem Akademije u čast Cvetom Savi upotpunio međureligijski mozaik Zenice. Do sledeće godine pozdravljamo i kličemo “Sveti Savo moli Boga za nas!”​



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno