Info

Švedska kao uzor i model

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Švedska kao uzor i model – U organizaciji Ambasade Švedske u Sarajevu i Švedske agencije za zaštitu okoliša ( SEPA – Swedish Environment Protection Agency ) je u Sarajevu 24.01.2018.g. u hotelu Europa i prostoru Ambasade Švedske održana prezentacija projekta Pričajmo o zraku – inicirana katastrofalnim stanjem zaštite zraka od zagađenja u BiH. Kao što je poznato, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO ) BiH je prva u Europi po zagađenju okoliša a time i broju umrlih od direktnih posljedica aerozagađenja ( 223umrllih/100000 stanovnika ).

Po njima pretvoreno u novac to je gubitak od 21,5% od brutto nac. dohotka što je za ovako nerazvijenu zemlju katastrofalan podatak. Osnovni problem je što naša vlast nije prepoznala i prihvatila ove činjenice koliko je to važan segment koji obuhvata širok spektar utjecaja na život i mogučnost razvoja lokalne zajednice. Zato je vrlo važno uključivanje međunarodne zajednice i prenošenje njihovih bogatih iskustava na polju zaštite okoline.

Sasvim sigurno je država Švedska u vrhu zemalja koje su ekologiji priznali status koji zahtijeva i kvalitetno riješavanje čitavog niza problema i vrlo visoka svijest kod građana po ovim pitanjima su doprinjele poziciji u samom svjetskom vrhu u postignutim rezultatima. Prenošenje njihovih bogatih iskustava u svakom segmentu zaštite okoliša je veliki doprinos u podizanju svijesti prvenstveno kod vlasti a onda i građana BiH.

Nakon ovakve dugogodišnje politike i rada državnih organa Švedska je došla do parametra od 0.4 umrla/ 100000 stanovnika što je po ovom parametru postavilo u sam svjetski vrh u kvaliteu zaštite okoliša. U svakom segmentu ovog procesa počevši od informisanja građana i svijesti građana, zakonskoj legistativi, zagrijavanju i energetskoj efikasnosti, javnom transportu i saobraćaju, iskorištenju alternativnih izvora energije, regerenaciji i preradi otpada, uređenju i zaštiti prirode su rezultati koji će dugo biti nedostižni ne samo BiH već i mnogo razvijenijim državama.

Za primjer, podatak koji nama izgleda futuristički i neshvatljiv – Švedska je jedina zemlja koja uvozi otpad radi prerade jer prvo svog nemaju dovoljno radi razvijene kulture skupljanja i prerade a onda i razvijene kulture maks. iskorištenja prikupljenog otpada do zadnjeg grama. Znajući stanje kod nas, svjesni smo da većinu ovih rezultata u BiH nećemo nikada dostići ali ono što bi prvo trebalo uraditi je razviti svijest prvo kod vlasti a onda i kod građana da je ekologija trenutno jedan od najvećih prioriteta za riješavanje i da su štete ili koristi takve da se očituju u petini ili četvrtini brutto nac, dohotka što su ogromni iznosi za svaku državu u svijetu.

Opredjeljenje Vlade Švedske i njenih agencija da se aktivno uključe u riješavanje evidentnih ekoloških problema koje ima BiH je velika pomoć lokalnoj zajednici koja i trpi najveći dio posljedica ovakvom stanju i odnosu. Partner u pokrenutom projektu je Regional Environment Center BiH uz pomoć lokalnih civilnih organizacije i cilj projekta je definisanje ciljeva, metoda i načina u politici zaštite zagađenja zraka koji je jedan od limitirajućih faktora razvoja lokalne zajednice i veoma izražen kao zdravstveni i svaki drugi problem u gradovima BiH, posebno u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Lukavcu, Banja Luci itd.

U drugom dijelu programa u krugu Ambasade Švedske je održana promocija rada lokalnih civilnih i nevladinih organizacija i ekoloških udruženja među kojima je bio i Eko forum Zenica, Aarhus centar Sarajevo, Eko akcija, Eko tim, EKO PRO, Eko element, Eko forum Lukavac, Centar za energiju i ekologiju Tuzla gdje je ostvaren direktan kontakt sa posjetiocima i dijeljen promotivni materijal.

Na kraju manifestacije se skupu ponovno obratio nj. eks. Ambasador Švedske Anders Hagelberg koji je izrazio podršku Vlade Švedske ovom projektu i najavio ulaganje od 3 mil. eura za realizaciju projekta. Podršku ovoj inicijativi sa dali i diplomatski predstavnici mnogih važnih zemalja kao Njemačke, Italije, SAD, Švicarske, Japana, Slovačke i drugih međunarodnih asocijacija u BiH.

Ovaj skup i najava aktivnijeg uključivanja međunarodne zajednice budu nadu da će se konačno probuditi i predstavnici domaće vlasti i dati značaj riješavanje evidentnih ekoloških problema u BiH koji su limitirajući faktor razvoja čitave države. Kvalitet riješavanja ovih zahtjeva će biti i jedan od uslova pristupanja BiH Europskoj uniji pa je ovo sigurno i jedan od prioriteta koje će domaće vlasti morati riješiti.

Za Eko forum Zenica – Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno