Zenica

Svečana akademija povodom 01. Marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održana Svečana akademija. Na akademiji se prigodnim govorom obratila Draženka Subašić,  predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjetila je na istorijski značaj datuma kada je Bosna i Hercegovina proglasila nezavisnost, postala međunarodno priznata država u svojim istorijskim i međunarodno priznatim granicama. Kaže da danas živimo u čudnim vremenima u kojima politike potiču nacionalizam i da su danas nacionalističke retorike kako kod nas, tako i u regionu toliko jake da pojedine negiraju genocid, negiraju istorijske činjenice iz Drugog svjetskog rata i pokušavaju da, ono što je za civilizovanog građanina fašizam, podvesti pod neko političko opredjeljenje.

Podsjećajući na borbe i ratove koji su se vodili na ovim prostorima u kojima je Bosna i Hercegovina brutalno razarana, kazala je: „Na ovim prostorima se često u narodu kaže: „Život je borba!“, tako da i danas bijemo bitke koje su drugačije i koje treba da ojačaju poljuljanu ekonomiju, da vrate zajedništvo, da osude korumpirane kriminalce, da poprave naš međunarodni položaj i da konačno riječ „tranzicija“ pošaljemo u istoriju.“

Izražavajući nadu da će proći ova vremena kada se ovaj datum ne obilježava u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, svečani govor je završila riječima: „Bosna i Hercegovina je naša domovina, i neka nam je sretna dvadesetpeta godišnjica nezavisnosti sa željom da nas ovaj datum podsjeća na zajedništvo.“

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Zeničko-dobojskog kantona je u Zenici na spomen obilježjima Kameni spavač i Papirna položila cvijeće u spomen onima koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu.

Govor predsjedavajuće Skupštine na Akademiji u BNP
Dame i gospodo, dragi prijatelji,
Izuzetna mi je čast poželjeti vam dobrodošlicu na Svečanoj akademiji povodom 01. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Danas, svečano obilježavamo 25. godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Ovo je izuzetno važan dan u novijoj istoriji naše zemlje. Obilježavamo ga kao praznik koji predstavlja simbol volje da živimo u zemlji koja je naše viševijekovno ognjište, dan kada je Bosna i Hercegovina proglasila nezavisnost, postala međunarodno priznata država u svojim istorijskim i međunarodno priznatim granicama.
Ja bih željela da nas ovaj datum uvijek podsjeća na zajedništvo.
Važno je da su temelji današnje Bosne i Hercegovine duboko ukorjenjeni u njenom hiljadugodišnjem postojanju, u antifašističkom djelovanju i državnosti utemeljene na ZAVNOBiH-u,  preko otpora pruženog u proteklom ratu iz kojeg je i pored neravnopravne borbe Bosna i Hercegovina opstala.
U proteklom ratu se desila agresija na našu zemlju, njene narode i građane, ukratko na našim prostorima desio se fašizam. Ponos, hrabrost i inat Bosanaca i Hercegovaca su ti, koji su odlučili opstanak naše domovine u proteklom ratu.
A danas? Danas Bosna i Hercegovina slavi 25 godina nezavisnosti. Danas živimo u čudnim vremenima. Danas javne politike potiču nacionalizam, naročito onaj radikalni koji se nekad manifestuje u obliku povampirenog fašističkog vandalizma. Danas su nacionalističke retorike kako kod nas, tako i u regionu toliko jake da nam pojedini negirajući genocid, negirajući istorijske činjenice čak iz Drugog svjetskog rata pokušavaju da ono što je za civilizovanog građanina fašizam podvesti pod neko političko opredjeljenje. Ne, dragi Bosanci i Hercegovci antifašizam nije samo nečije opredjeljenje, već je civilizacijska tekovina i vrijednost svakog demokratskog društva, a svaki oblik fašizma smo obavezni prepoznati, osuditi i sankcionisati.
U proteklih stotinu godina ovdje su se desila tri rata i tri puta Bosna i Hercegovina je brutalno razarana, ali je preživjela i nije dušu ispustila.
U Dejtonu, Bosna i Hercegovina je dobila mir i mi moramo imati mudrosti i strpljenja da ga sačuvamo.
Na ovim prostorima se često u narodu kaže: „Život je borba!“, tako da i danas bijemo bitke koje su drugačije i koje treba da ojačaju poljuljanu ekonomiju, da vrate zajedništvo, da osude korumpirane kriminalce, da poprave naš međunarodni položaj i da konačno riječ tranzicija pošaljemo u istoriju.
Danas se nažalost, ovaj datum ne obilježava u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali se nadam da će i ta vremena proći i biti iza nas.
Bosna i Hercegovina je naša domovina, i neka nam je sretna dvadesetpeta godišnjica nezavisnosti sa željom da nas ovaj datum podsjeća na zajedništvo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno