Zenica

Sve više oboljelih od karcinoma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv malignih oboljenja Udruženje građana “Život” iz Zenice, koje okuplja žene oboljele i liječene od raka dojke, u saradnji s ljekarima Kantonalne bolnice Zenica prezentirali su javnosti aktivnosti koje se poduzimaju u svrhu preventivnosti otkrivanja malignih oboljenja.

– Naše aktivnosti su prevazišle osnovni cilj i udruženje od prošle godine osim oboljelih od karcinoma dojke, okuplja i osobe oboljele od drugih malignih oboljenja, a kampanjom koju planiramo pokrenuti želimo izvršiti pritisak na vladajuće strukture da citostatici budu uvijek dostupni pacijentima i to bez liste čekanja. Naš osnovni cilj je da sva ova udruženja, kojih ima ukupno 24 u cijeloj BiH, pokrenu zajedničku kampanju koja će obezbijediti da svi citostatici budu dostupni svim pacijentima i nema više lista čekanja – kazala je Suadeta Bobić, predsjednica Udruženja „Život“.

U zeničkim uvjetima osiguranje uvjeta za preventivu, ali i liječenje od malignih oboljenja znači izuzetnu pomoć stanovništvu, gdje je sve više oboljelih od karcinoma na ovom prostoru, iako je stopa umiranja manja nego prije.

– U Zenici su među vodećim malignim oboljenjima karcinomi dojke, kože i pluća. U BiH je tokom prošle godine od karcinoma dojke oboljelo 1.154 žene i to je alarmirajući podatak u zbog kojeg mi moramo raditi još više. Kod nas ne postoji centralni registar malignih oboljenja, ali se došlo do završne faze radova u osnivanju referentnog centra s registrom na nivou Federacije BiH. Danas bi apelirala na sve žene da puno više pažnje posvete sebi i samopregledima, te da vode više brige o vlastitom zdravlju – istakla je doktorica Alma Mekić-Abazović, onkologinja u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Preventivni medicinski programi, koji su u toku, trebali bi da budu osnova svih dešavanja u otkrivanju malignih oboljenja, ali Bosna i Hercegovina i Albanija su jedine zemlje u svijetu koje nemaju stalne programe za rano otkrivanje raka dojke.

– Postoje sporadični slučajevi s programima u manjim sredinama, a kontinuiranih slučajeva da se obuhvate sve žene i populacije nema. Danas je već dokazano da je bolje preventivno djelovati nego liječiti, jer su tada ne samo uštede veće, nego imamo šansu da spasimo živote mnogih žena. Izlječivost raka dojke u početnoj fazi je čak 98 posto, što je ogroman procent, i zbog toga trebaju nam mamografski projekti – kaže doktor Harun Drljević.

Ova saznanja trebala bi da pokrenu zdravstvene sisteme da pronađu sredstva s kojim bi se kontinuirano realizirali projekti preventivnih pregleda, jer bismo onda dobili bolje šanse za liječenje ove bolesti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno