Zenica

Sve sobe u Đačkom domu “Nedžad Ibrišimović” Zenica uskoro će biti opremljene i televizorima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sve sobe u Javnoj ustanovi Đački dom “Nedžad Ibrišimović” u Zenici, u sklopu zajedničkog projekta Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i te ustanove, uskoro će biti opremljene i plazma televizorima- potvrdio je Feni direktor te ustanove Ermin Zukić.

Nabavka plazma televizora za 42 sobe ukupno će, napominje, koštati 12.500 KM, od čega je 5.000 KM osiguralo resorno ministarstvo, a ostatak navedena ustanova.

-Resorno ministarstvo i Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošle su sedmice donijeli odluku o odobravanju dijela sredstava, koja, sada, čekamo kako bismo i nabavili televizore te ih instalirali po sobama.

Bit će to novi sadržaj kojim ćemo korisnicima naših usluga, učenicima zeničkih srednjih škola, dodatno učiniti ugodnijim boravak u našem domu- ističe Zukić.

Napominje kako su u proteklom periodu u većini soba izvršili i zamjenu namještaja te da je ostao još samo jedan, od ukupno pet paviljona i osam soba za koje trebaju nabaviti novi namještaj. I to planiraju uraditi ovog ljeta.

-Svaki raspust, ljetni ili zimski, uradimo po jedan paviljon. Zimus smo utrošili 6.000 KM za zamjenu na još jednom paviljonu pa nam je ostao još jedan. Jednostavno, nemamo dovoljno novca da to uradimo odjednom pa se snalazimo.

Radimo na raspustima, kada djeca nisu u našem domu, odnosno kada su kod kuća- napominje Zukić.

Ustanova je nedavno, također tokom zimskog raspusta, saradnjom Caritasa Švicarske i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, okončala i projekt ugradnje osam solarnih ploča te dva velika bojlera sa po 500 litara.

Projekt je koštao 30.000 KM, od čega je 25.000 KM osigurala Vlada ZDK, a ostatak Caritas Švicarske.

– Sada naši korisnici imaju toplu vodu svaki dan i 24 sata. Do sada im je topla voda za kupanje bila osiguravana dva puta sedmično- kaže Zukić.

Zbog higijensko-epidemioloških mjera, u sobama su, napominje, smještena samo po dva srednjoškolca pa ih je trenutno smješteno samo 82.

-Prije pandemije koronavirusa imali smo po tri učenika, ali zbog mjera smo morali reducirati broj djece u sobama. Naravno, to nam uvećava troškove, jer moramo osigurati kompletnu uslugu. Situacija je i teža nakon posljednjih poskupljenja pa, ako se nastavi ovaj trend, na kraju školske godine morat ćemo korigirati cijene usluga za narednu godinu- najavljuje Zukić.

Sadašnje cijene, podsjeća, na snazi su već 12 godina pa, dodaje, gotovo je sigurno da će se morati odlučiti na nepopularan potez te uvećati cijene usluga koje plaćaju roditelji djece. Cijena smještaja i tri obroka te vaspitno-odgojnog rada, iznosi 187 KM, a za djecu sa poteškoćama u razvoju 350 KM. Zenički dom na smještaju ima 14-ero takve djece, za koje smještaj plaćaju centri za socijalni rad iz njihovih gradova i općina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno