Zenica

Sve popularniji sport u Zenici: Ragbi klub Čelik broji preko 200 članova

Sve popularniji sport u Zenici: Ragbi klub Čelik broji preko 200 članova – Ragbi klub “Zenica” je prvi ragbi klub u Bosni i Hercegovini. Osnovan 08.03.1972. godine kada je održan prvi trening na pomoćnom terenu stadiona “Blatuša”. Osnovala ga je grupa istaknutih zeničkih intelektualaca na čelu sa Odić Nezirom, Sarajlić Abdulahom, Haramandić Hakijom, Tarabar Askom, Talić Muhamedom, Hadžić Raifom i Salčinović Emirom. Šest godina kasnije klub je promijenio naziv u Ragbi klub “Čelik” i danas je to najtrofejniji bosanskohercegovački ragbi klub, koji se finansira iz gradskog budžeta, raznih projekata, sponzora i donacija.

Amaterski ragbi klub “Čelik” broji 200 članova, preko omladinske škole, seniorske ekipe i klupskog osoblja. Zenička škola ragbija je besplatna za sve. Među najmlađim polaznicima ove škole su blizanci Ermin i Adi Mulabdić.

Pitali smo ih zašto vole ragbi:
Ermin: “Pa zato što… Onako, obaramo druge igrače”
Adi: “Obaramo druge igrače i igramo ragbi. I polako prelazimo u veće grupe”.
N1: Ko je bolji ragbista od vas dvojice?
Ermin i Adi: “Jednaki smo.”
Adi: “I svaki put pobijedimo drugu ekipu”

Selekcije omladinaca od šest do šesnaest godina imaju priliku da igraju turnire protiv vršnjaka u susjednim Srbiji i Hrvatskoj, ali i Italiji, Francuskoj i Njemačkoj.

“Ovdje kada sam došao nisam nikoga znao. Trenirao sam tri godine i upoznao sam nove drugare”, kazao je Nemanja Petrić.

“Isto kada sam došao nisam nikoga znao, bilo je malo djece, pa sam igrao sa velikima. Nije ih bilo puno”, dodao je Ajas Oruč.

Tri puta sedmično ova sportska družina okuplja se na B terenu Kamberović Polja. A ragbi je sve popularniji sport u Zenici.

“Meni je iskreno ragbi život. Volim ovaj sport. Sviđa mi se, imamo puno prijatelja i zabavan je”, istakao je Leon Paurić.

“To je ljubav prema sportu od malih nogu. Moj brat je trenirao. I gledajući sve te igre i borbe dobila sam želju da i ja igram”, kazala je Amila Bošnjak

“Dosta nas sa ulice sklanja. Naši treneri osim što su treneri, oni su i pedagozi”, kazao je Faris Abaz.

Najbolji uspjeh seniorske ekipe “Čelika” je osvajanje RRC lige 2015. godine. Da se na Kamberović Polju dobro radi, pokazuje i činjenica da pet nekadašnjih prvotimaca ovog kluba igra danas ragbi u francuskim klubovima.

“Imam i svoj posao i svoje troje djece. Ja odvajam svoje vrijeme i svi mi, za dobrobit njih sviju. Znači kada vidim da od deset ljudi samo pola usmjerim na pravi put, to mi jako imponuje i velika mi je nagrada”, kazao je Kemal Šestić, trener ragbi kluba “Čelik”

Velika nagrada je i roditeljima kada su im djeca na sportskim terenima a ne na ulicama.

“Upravo taj pedagoški pristup trenera je nešto što nas roditelje dodatno motiviše. Danas djeca ne provode dovoljno vremena vani. I kada su vani imaju neke loše stvari, a ovo je jedno pozitivno iskustvo”, kazao je Adnan Džemil Šaranović.

Osamdesetih godina Zeničani su ispisivali zlatne stranice kluba, kada su sedam puta bili prvaci SFRJ. Od osnivanja BiH, Čelik je 26 puta bio prvak BiH i 21 put osvajač državnog Kupa.

VIDEO PRILOG MOŽETE POGLEDATI NA LINKU: N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem