Sudske klupe

Sve manje krivičnih djela, tvrdi policija

Detalj iz sudnice prilikom suđenja Avdiji Selimoviću i Murizu Brkiću
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sve manje krivičnih djela, tvrdi policija – U ZDK-u ekspresno razriješena najteža krivična djela počinjena 2016: ubistva Arnele Đogić iz Olova, Senida Kulačića iz Zenice i Fuade Mahmić iz Zenice.

Na području Zeničko-dobojskog kantona u 2016. evidentno je smanjenje broja krivičnih djela. U odnosu na godinu prije manje je bilo 298 ili 9,7 posto krivičnih djela. Kada je u pitanju maloljetnička delinkvencija, ona je smanjena za 81 počinioca ili za 47,3 posto.

Primjer drugima

U periodu 1. januar – 27. decembar 2016. u ovom kantonu evidentirano je 2.760 krivičnih djela, od čega je 875 po poznatom i 1.885 po nepoznatom počiniocu. Rasvijetljeno po nepoznatom je 980 slučajeva ili 52 posto, odnosno ukupna rasvijetljenost je 1.816 slučajeva ili 66,5 posto. U 2015. broj krivičnih djela bio je 3.058, od čega su 853 po poznatom, a 2.205 po nepoznatom počiniocu. Rasvijetljeno je 1.191 po nepoznatom počiniocu ili 54 posto, a ukupna rasvijetljenost bila su 2.044 slučaja ili 66,8 posto.
Policijski komesar Semir Šut podsjetio je na najteža krivična djela počinjena prošle godine u ZDK-u. To su ubistvo Arnele Đogić iz Olova u februaru, ubistvo Senida Kulačića iz Zenice u martu i ubistvo Fuade Mahmić iz Zenice u aprilu.

Prvo ubistvo dogodilo se 27. februara u Olovu. Tijelo Arnele Đogić pronađeno je izmasakrirano u kanjonu rijeke Stupčanice. Dvadesetšestogodišnjaci Avdija Selimović iz Olova i Muriz Brkić, koji je rođen u Olovu, a nastanjen na Sokocu, uhapšeni su treći dan nakon ubistva. Motiv ubistva je ljubomora. Tog 27. februara djevojku su zaklali nožem i bacili sa litice duboke 70 metara u rijeku Stupčanicu i odvezli se automobilom do ugostiteljskog objekta gdje su slušali muziku i slavili trošeći pare koje su uzeli od Arnele. Sudski epilog je da su monstrumi dobili 80 godina zatvora zajedno ili po 40 godina svakom.

Drugo ubistvo dogodilo se 7. marta u Zenici, kada je usljed iskrvarenja od zadobijene povrede nožem preminuo sportista Senid Kulačić. Jasenko Drinić iz Zenice ranio je nožem Kulačića u desnu potkoljenicu, a s obzirom na to da mu je povrijeđena arterija, došlo je do iskrvarenja. Preminuo je sat i po prije dočeka 28. rođendana (rođen je 8. marta), a smrtnu ranu je zadobio desetak metara od zgrade u kojoj je živio te 200 metara od stadiona Bilino polje, gdje je započeo nogometnu karijeru u NK Čelik. Zenička policija 9. marta je locirala i uhapsila u naselju Babina Rijeka 37-godišnjeg Jasenka Drinića, koji je bio u bijegu nakon ubistva Kulačića. Drinić je osuđen pravosnažno na četiri i po godine zatvora.

Monstruozni zločin

Treće ubistvo dogodilo se 3. aprila u Zenici. Tog dana je tijelo 46-godišnje Fuade Mahmić pronađeno ispod Željezničkog mosta blizu obale rijeke Bosne u naselju Blatuša u Zenici. Leš je pronašao ribar i o tome obavijestio policiju. Obdukcija, koju je uradio vještak Zdenko Cihlarž, pokazala je da je Fuada umrla usljed gušenja. Ona je u momentu pronalaska bila umotana u bijeli čaršaf, a noge i ruke su joj bile vezane. Također, konstatovano je više povreda glave, vrata i tijela. Istragom je utvrđeno da je ubijena u sobi na spratu porodične kuće u kojoj je živjela sa roditeljima i bratićem u selu Plahovići. Ispostaviće se da je Fuadu ubio njen bratić, 18-godišnji Muhamed Mahmić, koji je živio sa njom, a njegov prijatelj Rasim Alić mu je pomogao nakon toga. Na Kantonalnom sudu u Zenici Mahmić je nepravomoćno osuđen na 17 godina, s Alić na dvije godine zatvora. Nakon žalbe odbrane, Vrhovni sud Federacije BiH je Mahmiću kaznu smanjio na 11, a Aliću na godinu i po zatvora.

Kada je u pitanju borba protiv terorizma, MUP ZDK-a je prikupljao podatke o pripadnicima vehabijsko-selefijskog pokreta.
Pronađeni su dokazi prilikom pretresa porodične kuće i pomoćnih objekata Mehmeda Tutmića, za kojim je raspisana centralna potraga zbog krivičnog djela organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Jadanaestog novembra 2016, po naredbi Suda BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH i službenici SKP-a MUP-a ZDK-a izvršili su pretres porodične kuće, vlasništvo Mehmeda Tutmića iz Orahovice. Nakon 14 mjeseci koje je proveo u bjekstvu, Tutmić je uhapšen.
Pripadnici MUP-a ZDK-a uhapsili su Adema Karamuju u selu Ošve, općina Maglaj. Karamuja je bio u bjekstvu više od deset dana. Ranije je hapšen u okviru akcije Damask 2014, a Tužilaštvo BiH je protiv njega i još 11 osoba podiglo optužnicu da su postali članovi organizovane terorističke grupe i da su protivzakonito učestvovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka. Sud BiH je 31. oktobra 2016. osudio Adema Karamuju na dvije godine zatvora za priključivanje terorističkim organizacijama na području Sirije.

Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK-a

– U toku 2016. u Odsjeku za krim-tehniku izvršeno je ukupno 475 vještačenja, od čega je bilo 197 hemijskih, 53 biološka, 110 mehaničkih, 46 daktiloskopskih i 30 grafoloških, te 38 nalaza vještačenja mobitela, a pretreseno je više od 200 mobilnih aparata, SIM kartica i memorijskih kartica, objasnila je Aldina Ahmić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK-a.

Kada su u pitanju javni red i mir, ukupan broj prekršaja u 2016. u odnosu na godinu ranije je manji za jedan prekršaj, broj počinilaca je veći za 61, manji je broj tuča ili fizičkih napada na drugoga za 157 prekršaja ili 17,17 posto. Broj prekršaja javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem je manji za 119 ili za 18,16 posto, a broj omalovažavanja ovlaštenih službenih lica povećan je za 40 slučajeva ili za 18,8 posto.
U periodu 1. januar – 27. decembar 2016. bilo je 4.398 saobraćajnih nesreća na području ZDK-a, što je za 182 nesreće manje u odnosu na 2015. ili 3,9 posto. Broj lakše povrijeđenih je manji za 17 ili 2,1 posto, broj teže povrijeđenih je veći za sedam ili za 3,9 posto, a broj smrtno stradalih je veći za 11 osoba ili 40,7 posto, u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Policija je u 2016. kontrolisala 159.147 vozača i 22.018 osoba u vozilima. Podneseno je 125 krivičnih prijava zbog izvršenih krivičnih djela ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, 714 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, isključena 393 vozila iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti, a izdata 119.482 prekršajna naloga. Policija je zatekla 4.864 vozača pod dejstvom alkohola, 1.463 vozača bez položenog vozačkog ispita, 282 pod izrečenom zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima, 2.486 bez korištenja sigurnosnog pojasa te 637 vozača koji koriste mobitel tokom vožnje.
U prošloj godini fiksni radari Šije (Tešanj), Misurići (Maglaj) i Donja Vraca (Zenica) evidentirali su ukupno 57.219 prekršaja. Od toga su 20.111 prekršaja počinili vozači koji su upravljali vozilima sa BiH registarskim tablicama i za novčanu naplatu ukupan iznos je 761.720 KM, dok su 37.108 prekršaja počinili vozači koji su upravljali vozilima stranih registarskih oznaka i ukupna moguća naplativost ovih prekršaja je 1.520.850 KM. Mobilni radari koji su postavljani naizmjenično u PU/PS evidentirali su ukupno 36.171 prekršaj, od čega 31.324 prekršaja su napravili vozači koji su upravljali vozilima sa bh. registarskim tablicama i za novčanu naplatu ukupan iznos je 1.152.702 KM.

Cilj poboljšati rezultate

Semir Šut, policijski komesar u ZDK-u

Policijski komesar Semir Šut i njegovi pomoćnici, načelnik Sektora uniformisane policije Esnaf Buza i načelnik Sektora kriminalističke policije Senad Spahić su istakli da je u 2017. cilj poboljšati rezultate rada iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja, poboljšati nadzor nad radom policijskih službenika, osigurati efikasnije izvršavanje postavljenih zadataka, unaprijediti proces obuke policijskih službenika, te raditi na unapređenju odnosa organizacionih jedinica i policijskih službenika prema zajednici i građanima. M.D. / Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno