Info

Sve češće prevare preko interneta: Šta raditi?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koliko vas je puta izludilo trošenje vremena i živaca na obilazak trgovina i na kraju ne nađete ono što tražite i vratite se kući praznih ruku?

To su samo neki od razloga zbog kojih se sve veći broj građana i u BiH odlučuje na kupovinu klikom. No, kada se odlučuju na ovaj vid kupovine, moraju biti spremni na neugodnosti, pa i prevare koje su sve češća pojava i u BiH.

Istina, prilikom kupnje ili prodaje na internetu rijetko se razmišlja o prijevari. Nju nije slutio ni Ivan koji je, umjesto zarade, prilikom prodaje ostao bez novca na svom računu.

Javio mi se čovjek iz Bijeljine, bio je zainteresiran kupiti proizvode koje sam objavio na platformi OLX. Rekao sam da nema problema i da ću mu poslati brzom poštom. On mi je rekao: “Ne bih ja preko pošte, ja bih preko DPN-a”. Kada sam proguglao, vidio sam da je to kompanija iz Hrvatske koja se bavim prodajom, unio sam podatke s kartice i ispostavilo se da mi je novac skinut i bio sam prevaren – priča Ivan Katavić za BHRT.

Ovakvi slučajevi sve su češći, zbog čega stručnjaci konstantno ukazuju na pogreške. Prema njihovim riječima, prevare su najčešće jer se prilikom kupovine ne vodi računa od koga se kupuje te kupci olako pristaju dijeliti vlastite podatke, često i javno.

Saša Mrdović, profesor računarstva i informatike, za BHRT je rekao kako privatne stvari ne treba dijeliti sa svim ljudima.

Ljudi nisu svjesni kome dijele svoje podatke. Vrlo često odgovaraju svima, umjesto u privatnoj poruci. Također, trebali bi znati da, ako nekome nešto govore u povjerenju, to bi trebalo biti preko privatne poruke. Objava je dostupna velikom broju ljudi, a kada vide podatke, vrlo lako dolazi i do zloupotrebe i prevare – naveo je Mrdović.
Osim objave vlastitih podataka, nerijetko se dogodi da kupac ne provjeri robu prije nego što je plati i preuzme ili takva provjera nije moguća. Udruženja potrošača već duže vrijeme upozoravaju na veliki broj žalbi i prijava potrošača kada je u pitanju online prodaja.

Vrlo često roba je oštećena ili nije onakva kao na fotografiji. Iz dobojske udruge ranije su kazali kako dnevno imaju oko pet prigovora prevarenih potrošača i 90% tih prigovora nemoguće je riješiti u korist kupaca jer prije kupovine nisu prepoznali da je riječ o lažnom profilu na društvenim mrežama, a ne registriranom e-trgovcu.

Upozorenje

I iz Udruženja za zaštitu potrošača “Don” godinama ukazuju na ovaj problem.

Stalno upozoravamo potrošače da obrate pažnju i da nikome ne dijele vlastite podatke te da ne naručuju sa sumnjivih stranica na internetu. Navest ću vam i nekoliko primjera. Imali smo slučaj da je gospođa naručila crnu kožnu jaknu, a kada joj je stigla na adresu i kada je otvorila pošiljku, vidjela je da je dobila bijelu, i to od umjetne kože. Jedna djevojka je naručila klompe za posao, a dobila je poderane pokućne papuče, uredno zapakovane. Treća je umjesto dijela za automobil, odnosno za Mercedes C klasu, dobila dio za Golf IV – naveli su nam u ranijem razgovoru iz udruge “Don”, ističući još nekoliko važnih stvari.

Ono što mi savjetujemo potrošačima jest da dobro provjere odakle naručuju, nazovu broj telefona i da isključe sve vrste narudžbi sa stranica koje nisu sigurne jer postoji velika mogućnost da će biti obmanuti – kazali su za Večernji list iz ovog udruženja.
Kao što upozoravaju iz udruženja, kako se ne biste našli na meti prevaranata i u statistici prevarenih bh. građana, budite maksimalno oprezni prilikom kupovine na internetu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno