Info

Svakom četvrtom djetetu u EU prijeti siromaštvo

Svakom četvrtom djetetu u EU prijeti siromaštvo
Svakom četvrtom djetetu u EU prijeti siromaštvo
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svakom četvrtom djetetu u EU prijeti siromaštvo- Svako četvrto djete u Evropskoj uniji, odnosno 25 miliona, izloženo je riziku od siromaštva ili društvene marginalizacije, saopštila je danas Evropska agencija za statistiku (Eurostat).

Prema podacima studije Eurostata, situacija je najgora u Rumuniji i Bugarskoj gdje je ugroženo 46,8 odnosno 43,7 posto djece, dok je stanje u skandinavskim zemljama najbolje, prenosi AFP.

U zoni rizika je 25.264 miliona djece mlađe od 18 godina, odnosno 26,9 procenta dječije populacije navodi Eurostat.

Ova djeca žive u domaćinstvima sa nekom od sljedećih karakteristika – ili socijalna davanja ne ispunjavaju njihove potrebe, ili ne postoje dovoljni materijalni standardi ili njihovi roditelji imaju malo posla ili nemaju uopšte.

Podaci ukazuju na neznatno poboljšanje u odnosu na 2010. godinu kada je 25.957 miliona djece, odnosno 27.5 posto mlađe populacije bilo izloženo riziku od siromaštva, dodaje Eurostat.

Poslije Bugarske i Rumunije slijede Grčka, Mađarska, Španija, Italija, Litvanija, Letonija i Britanija, dok je u Švedskoj, Finskoj i Danskoj ugroženo oko 14 odnosno 15 posto djece.

Nizak nivo obrazovanja roditelja značajno doprinosi povećanju rizika od siromaštva ili marginalizacije, dodaje Eurostat.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno