Zločini

Svako peto samoubistvo zbog nezaposlenosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu „Lanset“ za psihijatriju navodi se da je nezaposlenost uzrokovala oko 45.000 samoubistava godišnje u 63 razvijene zemlje svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA). Tim istraživača Univerziteta u Cirihu analizirao je podatke o samoubistvima u 63 zemlje od 2000. do 2011. godine. U tom periodu je zabilježeno 233.000 samoubistava godišnje, od čega je u oko 45.000, odnosno petina samoubistava, uzrok bila nezaposlenost.
Istraživači su naveli da je studija pokazala da su muškarci i žene svih dobi jednako pogođene. Zanimljivo je da je veći broj samoubistava zbog nezaposlenosti u zemljama u kojima je niži nivo nezaposlenosti. Švicarski istraživači preporučuju da mora postojati strategija prevencije za nezaposlene u svakom trenutku i to ne samo u vremenima ekonomske krize



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno