Info

Suživot na ovim prostorima nema alternativu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Suživot na ovim prostorima nema alternativu – “Iskra mira rasplamsana ovim sedmogodišnjim susretom Duhom Asiza u Zenici potvrđuje da ovaj grad i Odbor za međureligijsku saradnju, opravdava svoje postojanje i dobrotu ovog grada i naše domovine BiH. Mir, suživot na ovim prostorima nema alternativu i zajedno svi moramo dati sve od sebe kako bi sačuvali mir na ovim prostorima. Najveće dobro ovog svijeta jeste čuvanje dobrih odnosa među ljudima”, istakao je mr. Jakub-ef. Salkica, predsjedavajućeg Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

Kao i svih godina, Odbor za međureligijsku saradnju dodjeljuje čuvenu “Zeničku povelju mira”, koja je ove godine dodijeljena Odboru za međureligijsku saradnju Općine Žepče za njihov doprinos međureligijskom dijalogu i izgradnji mira.

“Svako priznanje pa i ovo čini nas sretnim i zadovoljnim, jer na neki način tim priznanjem osjećamo da naš rad u Žepču nije ostavljen nezapaženo. Svako priznanje koje izaziva osjećaj radosti kako unutar mene tako i unutar kolega daje dodatnu odgovornost da nastavnimo dosadašnjim aktivnostima na polju međureligijske saradnje, dijaloga, suživota i multikultularnosti”, istakao je Džafer ef. Gračić, glavni imam MIZ-e Žepče.

Tokom noći brojnim Zeničanima koji su prisustvovali ovogodišnjem Duhu Asiza predstavili su se i mladi ljudi iz svih vjerskih zajednica u Zenici, a muzičkim izvedbama predstavila se i grupa “Novo Nebo”.

“Ovaj sedmi događaj Duha Asiza u našoj crkvi je u znaku i fokusu mladih i to je ustvari zalog budućnosti koji mi želimo ostaviti mlađim generacijama, te da ih odgajamo u duhu tolerancije i u duhu svega onoga što je lijepo i vrijedno, a danas-sutra oni će to ako Bog da ponijeti u životu i tako savladati kada budu odrasli ljudi”, istakao je Vlatko Rosić, član Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.

Duh Asiza je globalno međuvjersko pacifističko gibanje započeto molitvenim susretom svih svjetskih vjerskih predstavnika u talijanskom gradu Asizu 1986. godine, sazvanog od pape Ivana Pavla II. sa svrhom zajedničke molitve za mir.

Kenan Hodžić, sekretar

mizzenica.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno