Kultura

Sutra premijera predstave „28. PROBA“ u pozorištu

Sutra premijera predstave „28. PROBA“ u pozorištu – U zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu na Hinter bini u petak, 23. oktobra u 19.30 sati će biti upriličena premijerna izvedba predstave „23. PROBA“ nastala kao kolektivni autorski projekat, u režiji Lajle Kaikčije, a čiju dramatizaciju potpisuje Emina Omerović. Povodom sutrašnje premijerne izvedbe u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, rediteljica predstave Lajla Kaikčija, dramaturginja predstave Emina Omerović, glumice i glumci iz ansambla predstave  Anđela Ilić, Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Enes Salković i Zlatan Školjić.

Direktor Miroljub Mijatović je istakao kako je ovo prva premijera zeničkog BNP-a nakon osam mjeseci i da je izuzetno važna u ovim nesigurnim vremenima punim straha, u kojoj su se autorska i glumačka ekipa odlučili da poštujući sve preporuke izađu na scenu i naprave predstavu koju će publika zasigurno voljeti.

Rediteljica predstave Lajla Kaikčija je istakla da sam naslov „28. PROBA“ govori o tome da se, zapravo, radi o otvorenom radnom procesu, u smislu da je sljedeća repriza biti 29, nakon nje 30. i tako dalje. Kako je istakla rediteljica Kaikčija, bilo je jako teško u ovakvim okolnostima pripremiti se i razmišljati šta danas raditi u pozorištu. Iz toga je proistekla ideja da nije nametnut zadati tekst. Iz koncepta razgovora o smislu pozozorišta danas, u vremenu pandemije, odlučili smo se da svaka nova izvedba može biti drugačija, te je ovo i prvi put da publika vidi kako zapravo izgleda radni proces koji nema ni početak ni kraj, a koji čini predstavu sklonu izmjenama iz izvedbe u izvedbu.

Dramaturginja predstave Emina Omerović je izjavila kako je ovaj projekat prije svega bio israživački, te da se istraživalo i osluškivalo šta su ljudske potrebe u ovo neizvjesno vrijeme. Kako je istakla Omerović, upravo zato i predstava ima otvoren prostor za nadgradnju, jer je bilo šta drugo bilo gotovo nemoguće postaviti na scenu.

Glumice i glumci iz ansambla predstave su istakli važnost ovog projekta u izuzetno teškom i neizvjesnom vremenu kada je proces bio izuzetno lagan sa glumačke i autorske strane, a izuzetno težak zbog higijensko-epidemioloških mjera. U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Lana Delić, Anđela Ilić, Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Enes Salković i Zlatan Školjić.

Prva i druga repriza ove predstave će biti izvedene Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u utorak, 27. i u srijedu 28. oktobra sa početkom u 19.30 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem