Politika

Sutra nastavak razgovora gradonačelnika Kasumovića i vijećnika u Gradskom vijeću Zenica: Moguće rješenje za finansijsku blokadu Grada

Na poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u Gradskoj upravi je danas održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici svih političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću Zenica.

Sastanak koji je trajao skoro dva sata, organizovan je s ciljem približavanja stavova i iznalaženja rješenja za finansijsku deblokadu Grada Zenica.

Najviše se raspravljalo o pitanju da li je prioritetno usvojiti Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01. – 31.03.2020. godine ili Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i pripadajućeg prijedloga odluke o izvršavanju istog budžeta.

Gradonačelnik Kasumović je naglasio kako posljedice finansijske blokade najviše trpe najosjetljivije kategorije naših sugrađana, koje čine socijalno ugrožena i bolesna lica, porodilje, boračka populacija te studenti.

Dodao je kako su svi u svojoj nadležnosti odgovorni za normalno funkcionisanje Grada Zenica kao jedinice lokalne samouprave i nesmetano odvijanje života i rada naših sugrađana.

Zajednički stav učesnika ovog sastanka je da građani Zenice ni u kojem slučaju ne smiju trpjeti bilo kakve opstrukcije u uživanju svojih prava, nastale usljed političkih neslaganja.

Smatram da je današnji sastanak bio konstruktivan. Veoma smo blizu da postignemo dogovor oko iznalaženja rješenja za novonastalu situaciju. Niko više ne želi da produžava agoniju finansijske blokade Grada, koja je nažalost najviše pogodila najugroženije kategorije naših sugrađana. Gradska uprava je predložila da se odmah usvoji Odluka o privremenom finansiranju i na taj način deblokira Grad te istovremeno pripremi i dostavi relevantni materijal za Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu. Zamolio sam predstavnike svih političkih stranaka da iznesu svoje amandmane kako bi što prije izvršili potrebne izmjene u prijedlogu Budžeta“, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Za sutra, 18. februar 2020. godine najavljen je novi sastanak radi konkretizacije prijedloga i postizanja konačnog dogovora.

Gradska uprava Grada Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem