Posuđeno

Sutkinji, uhapšenoj zbog korupcije, pomagao savjetnik ministra unutrašnjih poslova

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sutkinja Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević od početka ovog mjeseca nije više u pritvoru. Uhapšena je 9. marta po nalogu Tužilaštva ZDK nakon istrage u kojoj su bili angažovani pripadnici Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

“Sumnjiči se da je u svojstvu sudije navedenog suda, s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, posredovala prilikom donošenja oslobađajućih sudskih presuda, za koje usluge je primala novac, darove i druge oblike koristi”, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

CIJENA SITNICA

Žurnal je prije više od dvije godine pisao o sumnjivoj presudi sutkinje Kovačević koja je za nanošenje teških tjelesnih povreda policajcu sinu političkog tajkuna Brune Bojića izrekla tri mjeseca zatvorske, potom zamijenjene sa 7100 maraka novčane kazne. Tada je Žurnal imao saznanja da navedena sutkinja biva primjećena u ugostiteljskim objektima sa osobama kojima je doslovno to jutro izricala (oslobađajuće) presude. Tek će potonjim istražnim radnjama biti dokumentovani ti navodi.

Prema Žurnalovim izvorima bliskim istrazi, Melisa Kovačević je kao sudija u predmetu protiv M.K. optuženog za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, 17. 2. 2020. donijela presudu da se on oslobađa krivice. Sedam dana ranije optuženog je pozvala putem telefona i dogovorila susret neposredno nakon završetka glavnog pretresa, a prije objave presude, zahtjevajući dar u iznosu od 300 KM! To je samo jedan od niza primjera dokumentovanih u istrazi.

Nakon ukidanja pritvora izrečena joj je zabrana sastajanja i kontaktiranja sa 5 osoba. Slučajno ili ne, u rješenju o mjerama, među tim osobama nema i jedne koja je provedenim istražnim radnjama označena kao pomagač i saradnik sutkinje Kovačević, a to je Fadil Jaganjac, savjetnik ministra unutrašnjih poslova ZDK Daria Pekića, kadra A-SDA koja je dio koalicije na vlasti u ovom kantonu.

Fadil na usluzi

Osobi M.D. je početkom ove godine zbog saobraćajnog prekrašaja oduzeta vozačka dozvola na području Policijske stanice Doboj Jug. Sutkinja Kovačević je, prema službenim zabilješkama, putem savjetnika Jaganjca pokušala uticati na komandira da izvrši povrat vozačke dozvole toj osobi kako bi mogla putovati poslom izvan BiH. Nakon toga je od M.D. putem međunarodne poštanske uplatnice koja je glasila na njeno ime i njezinu adresu, primila 226 eura.

Potom je kao postupajući sudija u prekršajnim postupcima donijela rješenje kojim se postupak protiv M.D. vraća u prvobitno stanje i isto dostavila MUP-u ZDK, a potom i PS Doboj Jug, za što je primila poklon koji joj je ostavljen u jednom ugostiteljskom objektu u Zenici.

U još jednom prekršajnom predmetu koji je vodila sutkinja Kovačević je po prethodnom dogovoru sa ministrovim savjetnikom Fadilom Jaganjcem učinila „ustupak“. Ubrzala je postupak protiv A.B. kojem je oduzeto vozilo marke BMW zbog ranijih prekršaja i novčanih kazni u visini od 5.000 maraka, a čiji je stvarni vlasnik M.S. Suprotno Zakonu o prekršajima izvršila je povrat vozila za što je od A.B. zahtjevala i primila novac u još neutvrđenom iznosu. Evidentirano je i još nekoliko takvih primjera u krivičnim predmetima sutkinje Kovačević.

Nepoznat je status Fadila Jaganjca u ovom predmetu, istovremeno savjetnika i sutkinje Kovačević i ministra unutrašnjih poslova ZDK.

Jaganjca je zbog zloupotrebe položaja načelnika Terenskog ureda Granične policije na Aerodromu Sarajevo, Sud BiH 2010. godine pravosnažno osudio na 5 mjeseci zatvorske kazne, koja je kasnije zamjenjena novčanom, tako da je Jaganjac formalno „neosuđivana osoba“.

Izvori Žurnala iz MUP-a ZDK ga označavaju „ministrom umjesto ministra“. Hvali se odličnim vezama u Tužilaštvu ZDK, pa možda u tome treba tražiti razloge što je za sada, „nestao“ u predmetu protiv sutkinje Kovačević. U sadejstvu sa ministrom Pekićem, pokušava da i formalno i neformalno preuzmu kontrolu nad policijom u ZDK. No, to je već posebna priča.

(nastaviće se)

(zurnal.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno