Info

Šut: Visoke kazne za nesavjesne vozače su alat u rukama policije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koordinator za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo Semir Šut predstavio je rezultate provedbe Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo te kazao da te smjernice daju rezultate, ali da je policiji potrebno dati alat za bahate i bezobzirne vozače.

“Kada smo kroz Radnu grupu za izradu Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo, koju je formirao ministar Admir Katica, analizirali rezultate došli smo do činjenice da policija Kantona Sarajevo postiže određene rezultate i izriče prekršajne naloge, međutim to nije bilo vidljivo, jer se nisu izricali na mjestima i licima koja izazivaju najteže kaznene prekršaje. Tada smo insistirali da se rad policijskih patrola koje kontrolišu saobraćaj preseli sa tzv. sterilnih mjesta – a, to su mjesta gdje se ne dešavaju teški prekršaji ili se dešavaju prekršaji koji ne ugrožavaju život i zdravlje građana; na tzv. opasna mjesta, gdje su ugroženi pješaci i gdje se dešavaju auto-trke. Na osnovu tih smjernica Uprava policije je prošle godine izradila jedan obiman plan i oni u velikoj mjeri već postupaju po tom planu,” izjavio je Šut.

Dodao je da će analizirati i predložiti određene mjere za poboljšanje kako bi postigli istrajnost te kako bi saobraćajne patrole kontrolisale  kritična mjesta.

Govoreći o pitanju privremenog ili trajnog oduzimanja vozila u saobraćaju, Šut je kazao da su u prošloj godini oduzeta 82 putnička vozila od bahatih vozača, što smatra dobrim rezultatom.

“Sa ministrom i menadžmentom Uprave policije ćemo izvršiti analizu i predložiti određene mjere za poboljšanje da postignemo istrajnost i da saobraćajne patrole na mjestima za koje znamo da su evidentno ugroženi pješaci i dešavale su se teške saobraćajne nezgode sa tog mjesta ne smiju otići godinu, dvije, tri….Već se poduzimaju mjere, pravi se Plan nabavke i postavljanja radara na takva opasna mjesta koja će biti pokrivena radarskim sistemima i saobraćajnim patrolama”, dodao je Šut.

Šut se osvrnuo i na problem kaznene politike, te uspostavljanje efikasnog sistema naplate, kao i prinudne naplate.

“Već 10 godina govorimo da su kazne u saobraćaju jako male, prevaziđene, a ni do dan danas nemamo povećane kazne za teške prekršaje u oblasti saobraćaja. Prijedlozi su davno poslati, a mi se i dalje osvrćemo i stalno pitamo šta policija može i šta poduzima? Visoka kazna je alat u rukama policije. Treba postaviti pitanje Parlamentarnoj skupštini BiH i Ministarstvu prometa BiH zašto zakon još nije izmijenjen. Kantonalna ministarstva su poslala odlične prijedloge i to se mora ubrzati. Moramo hitno imati alate za bahate i bezobzirne vozače, a to su visoke kazne, ali ne one koje će se povećati za savjesne vozače i savjesne građane, pa da povećamo  kazne za pojas ili što je neko zaboravio da uključi svjetla u toku dana, nego drastično povećati kazne za prekršaje koji ugrožavaju živote i zdravlje naših građana”, izjavio je Šut.

Naveo je da su drugi problem dugovanja po nekoliko desetina hiljada maraka.

“Federalni zakon o prekršajima predviđa lišenje slobode zbog neplaćanja kazne i predviđa drugi institut prinudnu naplatu tih kazni. Nijedno nam ne funkcioniše, dakle nisu dobre odredbe u Zakona o prekršajima. Moramo sa Federalnim ministarstvom pravde vidjeti šta je sa izmjenama tog zakona? Postoje prijedlozi, ali moraju se naći adekvatna rješenja, pa ako treba i prepisati iz zemalja iz okruženja. Mora se uspostaviti efikasan sistem naplate i prinudne naplate.”, kaže.

Šut je na kraju dodao da ne smatra da je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo loša, ali da je zbog činjenice da se u kratkom vremenskom roku desilo nekoliko teških događaja koji su uznemirili javnost ona narušena, no da ima povjerenja u policijske organe.

“Kao bivši policijski službenik osjećam se sigurno jer raspolažem saznanjima kakvim resursima raspolaže ovo društvo i policijske agencije i mislim da postoji apsolutna snaga koja može odgovoriti ovim događajima. S druge strane, govoreći argumentovano, Bosna i Hercegovina ne spada u evropske zemlje sa povećanom stopom ubistava, a vjerujem da će policijski organi poduzeti sve da se i ta stopa smanji i zaustavi.”, zaključio je.

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno