Info

Super junak Beepster posjetio školarce u Brezi i Zenici – Edukacija najmlađih o energijskoj efikasnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Super junak Beepster posjetio školarce u Brezi i Zenici – Edukacija najmlađih o energijskoj efikasnosti – Redovnu nastavu u OŠ “Enver Čolaković”, u Brezi i OŠ “Vladimir Nazor”, u Zenici, prekinula je iznenadna posjeta super junaka Beepstera, koji je došao sa druge planete kako bi učenicima prenio važnu poruku: “Vaša planeta Zemlja je u velikoj opasnosti” – upozorio ih je Beepster.

Kroz edukativno – zabavnu radionicu, Beepster je učenicima objasnio da se sagorijevanjem fosilnih goriva dobiva energija, ali i da se oslobađa ugljen dioksid (CO2). On omogućava atmosferi da zadržava dio sunčevog zračenja i toplote, te tako sprječava hlađenje Zemlje i isijavanje toplote u svemir. Međutim, velika potrošnja fosilnih goriva u svakodnevnom životu stvara preveliku količina ovog gasa. Zbog toga dolazi do globalnog zagrijavanja koje znatno utječe na klimatske promjene na Zemlji.

“Ne želite poplave, suše i svijet bez šuma” – rekao je Beepster, te podijelio savjete za pametniju upotrebu energije kako bi zajedno spasili Zemlju. “Ne ostavljajte vodu da teče dok perete zube. Koristite štedne sijalice, zasadite drvo. Svojim ponašanjem možete postati heroji i promijeniti svijet.”

 Na Beepsterovim radionicama, učenici su imali priliku pogledati i animirani film o klimatskim promjenama, te se upoznati sa Beepomatom, uređajem koji na jednostavan način ilustruje kako neracionalno korištenje energije iz fosilnih goriva dovodi do globalnog zagrijavanja.

U okviru “Najvećeg projekta energijske efikasnosti u BiH” i održanih radionica, Beepstera je samo prošle godine, upoznalo više od 650 učenika iz 13 škola širom Federacije. Riječ je o projektu Vlade Federacije BiH koji je finansiran sredstvima Svjetske banke, a implementira se u okviru Ministarstva prostornog uređenja FBiH.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno