Sudske klupe

Sud u Zenici na pet godina osudio čin razbojništva: Žrtvu napali, uzeli desetak KM i maramice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni sud u Zenici osudio je Elvisa Dervića (39) i Larisa Čovića (40) na pet godine zatvora za razbojništvo nad S.Ć. od kojeg su uz prijetnju uzeli desetak maraka i vlažne maramice.

Ovom prvostepenom i nepravosnažnom presudom Derviću je izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i mjeru obaveznog liječenja od zavisnosti, a Čović je osuđen na dvije godine robije.

Oni su prema presudi,  20. juna lani oko 12.50 časova u mjestu Skenderovići, na području Kaknja napali S.Ć.

Prvo su išli fordom kojim je upravljao Čović, dok se na mjestu suvozača nalazio I. Z. a na zadnjem sjedištu je bio Dervić, te su se iz Kaknja zaputili ka Ponijerima.

Tokom vožnje došlo do verbalnog sukoba između Dervića i I.Z. zbog čega je I.Z. izašao dok su optuženi nastavili dalje.

Zaustavili su se na proširenju puta, a Dervić je izašao i prišao renou u kojem je na mjestu vozača sjedio S.Ć. od kojeg je tražio novac kako bi se prebacio do Vareša.

Oštećeni mu je dao jednu do dvije marke, ali je Dervić iz pretinca vrata uzeo jedan paket vlažnih maramica, nakon čega se vratio i sjeo u Čovićevo vozilo pa su otišli do mjesta Tršće.

Potom su se u dogovoru vratili na isto mjesto i autom popriječili put vozilu S.Ć.

Dervić je prišao i otvorio suvozačeva vrata na vozilu S.Ć. držeći u ruci šrafciger čiji vrh je usmjerio u predjelu njegovog stomaka i zaprijetio mu: “Nemoj da krv padne”.

Oštećen je pokušao da mu uzme šrafciger koji je on povukao unazad te mu ponovo zatražio novac.

“S.Ć. je strahu za život iz pantalona izvadio i dao mu oko deset maraka u kovanicama i rekao da više nema kod sebe novca i pokazujući prazan novčanik. Za to vrijeme je pored vozačevih vrata stajao Čović, koji je takođe žrtvi pritetio: Daj mu brate pare, zbost će te. U međuvremenu iz pravca Kaknja naišlo je nepoznato vozilo a Čović je otišao da preparkira svoj auto i to je S.Ć. iskoristio i pobjegao prema Kaknju”, navodi se u presudi.

Oštećeni je sve prijavio policiji u Kaknju i oni su nedugo zatim na lokalitetu mjesta Vukanovići pronašli auto pored kojeg su zatekli Dervića i Čovića i uhapsili ih.

“Oni su oštetili S. Ć. za iznos od najmanje deset maraka i prijetnjom da će napasti na život drugoga uz upotrebu opasnog oruđa oduzeli tuđu pokretninu s ciljem da njenim prisvajanjem pribave protivpravnu imovinsku korist za sebe, čime su počinili krivično djelo razbojništva iz člana 289. stav 2. u vezi sa stavom 1. i članom 31. KZ F BiH”, stoji u presudi.

Optuženom Derviću se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 21.06.2023. godine do 05.02.2024. godine.

Čoviću se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 21.06.2023. godine do 19.07.2023. godine.

Oni su presudom oslobođeni obaveze naknade troškova krivičnog postupka i oni padaju na teret sredstava suda.

Izvor: Nezavisne novine


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno