Zenica

Sud iz Novog Travnika blokirao račun stečajnog upravnika preduzeća “Željezara” Zenica u stečaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odbor povjerilaca kompanije “Željezara Zenica” d.o.o. – u stečaju razmatrao je informaciju stečajnog upravnika Jasmina Hadžirašidovića te izražava zabrinutost činjenicom da je Rješenjem o izvršenju blokiran transakcijski račun stečajnog upravnika – rekao je Feni Avdija Halilović, predsjednik Sindikata te član Odbora povjerilaca.

Blokadom računa značajno su otežani napori menadžmenta da prodajom svoje imovine obezbijedi uslove za isplatu dugovanja prema radnicima, uvezivanje staža uposlenika, uslove za odlazak u zasluženu penziju, izmirenje obaveza prema povjeriocima po redu naplate, kao i ostale obaveze u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine te je upitno i daljnje poslovanje tog preduzeća, koje ima 80-ak zaposlenih.

-Nadamo se da će se u narednim danima sve razjasniti o spomenutoj problematici, kako bi preduzeće nastavilo izmirivati svoje obaveze iz stečajne mase po redu naplate. Račun nam je blokiran po tužbi građevinskog preduzeća ‘LKW servis’ d.o.o. Vitez, koje potražuje 1.500.000 KM za ležarinu bagera na carinskom terminalu, kojeg mi iznajmljujemo.

O tome se već godinam vodi i istraga, jer je neko izvukao novi, a dovukao stari bager na terminal. To nas je preduzeće tužilo za izgubljenu dobit u iznosu od 1.500.000 KM, a Općinski sud Novi Travnik donio je rješenje o blokadi našeg računa pa ne možemo dobiti ni platu. Van pameti je da se preduzeću u stečaju blokira račun, jer se stečajni postupak i vodi zbog toga što ne može izmirivati svoje obaveze. Međutim, mi imamo dosta imovine i prodajom je moguće namiriti sve povjerioce – kaže Halilović.

On dodaje da su uložili žalbu na tu presudu, ali da nemaju ništa protiv da, ako se dokaže da su dužni, spomenuto preduzeće također bude namireno po redu naplate.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno