Sudske klupe

Sud BiH – Pravomoćno osuđeni i optuženi za kojima su raspisane potjernice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je međunarodne potjernice za ukupno jedanaest osoba pravomoćno osuđenih za ratne zločine, kao i za još 52 protiv kojih su podignute/potvrđene optužnice pred Odjelom I za ratne zločine. Istovremeno,  potjernice su raspisane za 19 pravomoćno osuđenih pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, te za još 34 osobe optužene pred tim odjelom.

Potvrđeno je to Feni u Sudu BiH, u odgovoru na upit u vezi s pojavom da osuđenici ili optuženici za teška krivična djela, nerijetko, izbjegavaju služenje kazne, te zahvaljujući dvojnom državljanstvu ili drugim okolnostima, nastavljaju život u drugim zemljama.

U vezi s tim, iz Suda BiH proslijedili su podatke o osuđenicima koji su izbjegli zadovoljenje pravde, uključujući pravomoćno osuđene i optužene osobe za ratne zločine, odnosno organizirani i privredni kriminal te korupciju.

Prema tim podacima, od ukupno jedanaest osuđenika za ratne zločine koji su nedostupni bh. pravosuđu, odnosno zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, sedam ih je pravomoćno osuđeno za zločine protiv čovječnosti i to – Momir Savić, Mirko Todorović, Mićo Jurišić, Boško Lukić, Miroslav Duka, Dragomir Kezunović i Dragan Marijanović.

Istovremeno, potjernice su raspisane za Novakom Đukićem, Jozom Đojićem i Ilijom Jurićem, koji su pravomoćno osuđeni za ratne zločine protiv civila, te za Sakibom Mahmuljinom, koji je  osuđen za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv zarobljenika.

Kada se radi o kategoriji optuženika za ratne zločine, njih je ukupno 52, od toga devet ih je optuženo za genocid i to – Rajko Drakulić, Aleksa Golijanin, Radoslav Janković, Svetozar Kosorić, Tomislav Kovač, Nedeljko Milidragović, Milomir Savčić, Borislav Stojišić i Zoran Malinić.

Za zločine protiv čovječnosti optuženo je 26 lica za kojima je, također, raspisana potjernica a to su – Zoran Adamović, Damir Antelj, Dušan Cimeša, koji je ujedno optužen i za ratni zločin protiv civila, te Saša Dunović, Čedo Bogičević, Milisav Gavrić, Zdenko Grbavac, Milenko Karlica, Duško Kornjača, Milojko Kovačević, Vinko Lazić, Nedeljko Matić, Vinko Papak.

U istoj kategoriji optuženika za zločine protiv čovječnosti su i Vitomir Popić, Bogdan Stevanović, Novak Stjepanović, Zoran Stupar, Slađan Tasić, Mladen Vasiljević, Blagoje Vojvodić, Mirko Vrućinić, Miodrag Vujičić, Simo Stupar, Jovan Kušić, Branislav Vuković i Goran Mojović.

Petnaest optuženika, koji su nedostupni bh. pravosuđu i za kojima je izdata međunarodna potjernica, terete se za ratni zločin protiv civila i to – Ivan Ančić, Jurica Božić, Anto Golubović, Miroslav Hrstić, Milorad Kotur, Marijan Kozina, Dalibor Krstović, Miodrag Mitrašinović, Elvir Muminović, Miljenko Nogolica, Slađan Pajić, Vide Palamenta, Dušan Spasojević, Miloš Zekić i Brane Petković.

Istoj kategoriji optuženika pripadaju i Branislav Gavrilović i Perica Kustura, koji se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Istovremeno, pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju pravomoćno je osuđeno 19 lica, okrivljenih za različita krivična djela, koja su u međuvremenu postale neodostupni bh. pravosuđu, te su stoga za njima, kao i u prethodnim slučajevima izdate međunarodne potjernice, kao i za još 34 lica optužena pred tim odjelom.

Kako iz Suda BiH navode, radi se o osuđenicima – Haski Klopić, okrivljenoj za pranje novca, Muradifu Hamzabegoviću, koji se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih djela i krijumčarenje ljudi, Milanu Papiću , okrivljenom za organizirani kriminal u vezi sa carinskom prevarom, te Draganu Mikuliću koji se tereti za carinsku prevaru i poreznu utaju.

Osuđenik Senad Šabić je okrivljen za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama, neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga i davanje dara i drugih oblika koristi, dok se Aleksandar Šutović tereti za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga, a Slobodanka Tošić za zločinačko udruživanje i ubistvo.

Istovremeno, Ivan Granić je pravomoćno osuđen za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama, a Davor Mandić za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca, Zdravko Trifunović, za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, Igor Savanović za neovlašteni promet opojnim drogama, Bojan Segić za neovlašteni promet opojnim drogama, dok je Neven Stanić osuđen za neovlašteni promet opojnim drogama.

Dušanka Jevtić, za kojom je, također, raspisana međunarodna potjernica, osuđena je pravomoćno za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i falsifikovanjem isprave, Ante Sičaja za neovlašteni promet opojnim drogama, a Izet Redžović za organizirani kriminal u vezi s krivotvorenjem i ovjeravanjem neistinitog sadržaja.

Pred Odjelom II Suda BiH pravomoćno je osuđen i Bojan Raonić za organizirani kriminal u vezi s krivotvorenjem isprave i ovjeravanjem neistinitog sadržaja, kao i Simo Milićević koji je osuđen za organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, te Raheem Javed, koji je osuđen za oganiziranje grupe za izvršenje  krijumčarenja migranata u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi, a za kojima je, također, zbog nedostupnosti izdata potjernica.

Također, Sud BiH je raspisao međunarodne potjernice i za licima optuženim pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, za ukupno 34 optuženika.

U toj kategoriji su – Ante Jelavić, optužen za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Lejla Bjelogrlić i Sava Bjelogrlić, optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, kao i Ivan Ćosić, koji se tereti za međunarodno navođenje na prostituciju, te Davor Elez, optužen za organizirani kriminal u vezi s teškim ubistvom, odnosno dogovor za izvršenje krivičnog djela i pranje novca.

Sud BiH potražuje i Tonija Hamidovića i Denisa Hamidovića, optužene za organizirani kriminal u vezi s međunarodnom trgovinom ljudima i krivotvorenjem isprava, te Pala Hanifija koji se tereti za carinsku prevaru, Alena Josića-Marušića, optuženog za organizirani kriminal u vezi s krivotvorenjem novca i Bojana Košarca koji se tereti za organizirani kriminal u vezi s krijumčarenjem i teškom krađom te za napad na službenu osobu.

Muhedin Kurtović optužen je za organizirani kriminal u vezi s krijumčarenjem osoba, Leon Mendez za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga, Liu Chunqing za poreznu utaju, Liu Yunfeng za krijumčarenje, a Vaso Ljubibratić za organizirani kriminal u vezi s ubistvom, razbojništvom i pranjem novca i Bobo Marković za krijumčarenje, svi nedostupni bh. pravosuđu.

U kategoriji optuženih osoba za kojima se traga su i Mladen Marković koji se tereti za neovlašteni promet opojnih droga, Nikola Matanović, optužen za organiziranje grupe za izvršenje krivičnih djela – trgovina ljudima i krijumčarenje migranata, te Igor Milanović koji se tereti za organizirani kriminal, kao i Cvijo Milišić i Daniel Milišić, optuženi za poreznu utaju ili prevaru u vezi s neplaćanjem poreza.

Pred Odjelom II Suda BiH optuženi su i – Vladimir Pandurević za organizirani kriminla u vezi s ubistvom, razbojništvom i pranjem novca, kao i Milan Papić i Dražen Pejić, optuženi za organizirani kriminal u vezi s carinskom prevarom, te Goran Stanković optužen za organizirani kriminal, Senad Šabić za davanje dara i drugih oblika koristi, Goran Todorović, za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i falsificiranjem/uništavanjem poslovnih i trgovačkih knjiga i isprava, a koji su, također, nedostupni.

U istoj kategoriji su i Radenko Trnčić, optužen za krijumčarenje, Josip Varešković za organizirani kriminal u vezi s trgovinom ljudima, Ye Haijun i Ye Jianxin, optuženi za poreznu utaju te Davor Ninković i Slaven Dakić koji se terete za organizirani kriminal u vezi s teškom krađom, kao i Dušan Ristivojević, optužen za poreznu utaju. Svi oni su nedostupni bh. pravosuđu, te je za njima izdata međunarodna potjernica.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno