Biznis

Subvencije doprinosa u BiH proteklih mjeseci najviše tražili trgovci na malo i prerađivači

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Subvencije doprinosa u BiH proteklih mjeseci najviše tražili trgovci na malo i prerađivači – Privrednici koji su u vrijeme pandemije zabilježili pad prometa ostvarili su pravo na subvencioniranje doprinosa u proteklim mjesecima zahvaljujući paketima pomoći vlada u oba entiteta. Da su u najvećoj mjeri pogođeni trgovina i ugostiteljstvo, kao što se i predviđalo, pokazuju izvještaji poreznih uprava u BiH o padu prometa ovih djelatnosti.

U skladu sa službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH o privrednicima koji su ostvarili pravo na subvencioniranje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i doprinosa za slučaj nezaposlenosti, shodno odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica za april, maj i juni 2020. godine, na vrhu liste su trgovci na malo u nespecijaliziranim prodavnicama hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Pad prometa u trgovinama na malo bilježi se širom naše regije, pa i u evropskim zemljama. Tako su njemački trgovci na malo nedavno zabilježili neočekivani pad prometa, pored nade u oporavak potrošnje u trećem kvartalu ove godine.

Međutim, uprkos krizi pojedini evropski trgovci na malo uspjeli su povećati prodaju za nekoliko procenata. To se uglavnom odnosi na one koji nude opcije online trgovine.

Pored trgovaca na malo, veliki broj restorana i objekata za pripremu i usluživanje hrane ostvario je pravo na subvencije u Federaciji BiH. U vrhu liste su i nespecijalizirane trgovine na veliko, objekti pripreme i usluživanja pića, kao i trgovine na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama.

Subvencije doprinosa zatražili su i ostvarili i proizvođači namještaja, obuće, odjeće, sirovog željeza, čelika i ferolegura. Među onima koji su dobili subvencije za april, maj i juni su i građevinari, prijevoznici robe, pekari, frizeri, kozmetičari, trgovci odjećom, hotelijeri… Subvencije Vlade FBiH dobile su i kockarnice i kladionice.

Slična situacija je i na području entiteta Republika Srpska. Iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS-a govore nam da se za dodjelu sredstava iz paketa pomoći prijavilo najviše djelatnika iz oblasti prerađivačke industrije. Za pomoć su se prijavili i poslodavci iz oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva, kao i saobraćaja i veza.

Ipak, vrijedi podsjetiti na stalna kašnjenja isplata subvencija za doprinose u Federaciji BiH, zbog čega najviše ispaštaju radnici koji ostaju bez zdravstvenog osiguranja i prava na besplatno liječenje.

Mnogi poslodavci su čekali i do augusta isplate subvencija za doprinose za mjesec april. Vlada FBIH je krajem augusta izdvojila 56,9 miliona KM za subvencioniranje doprinosa za maj i juni, i to za 86.040 uposlenika u mjesecu junu i za 141.593 uposlenika u maju.

Federalno ministarstvo finansija uputilo je naloge prema bankama za isplate doprinosa za maj i juni, kao i razlike za april. Subvencija doprinosa po radniku iznosi 244,85 KM. Od toga se za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno