Zenica

Subašić: Nadam se da smo ove godine zaustavili pad broja upisanih prvačića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna svečanost povodom današnjeg početka nove školske 2023/2024. godine u 10 općina i gradova, odnosno u 61 osnovnoj te 30 srednjih škola pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona u kojima se nastava odvija na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, održana je u Osnovnoj školi “Miroslav Krleža” u Zenici.

Svečanosti su prisustvovali i roditelji prvačića, ministrica obrazovanja tog kantona Draženka Subašić, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović te predstavnici Sindikata.

– Nadam se da je trend pada broja upisa učenika u prve razrede osnovnih škola, na neki način, zaustavljen, jer smo ove godine upisali 52 učenika manje. Prethodnih je godina to znalo biti oko 500. Iskreno se nadamo da smo, barem, zaustavili taj trend. Posebno raduje da smo ove godine ipak upisali više od 100 učenika više u prve razrede srednjih škola. Svjedoci smo i povrtka našeg stanovništva i te djece, koja su završavala osnovnu školu negdje vani i odlučili su da se ipak vrate u Bosnu i Hercegovinu te da nastave školovanje – kazala je Subašić.

Gimnazija “Muhsin Rizvić” iz Kaknja, napomenula je Subašić, zbog izvođenja infrastrukturnih radova, ovu je školsku godinu započela uz pomoć on-line platforme, dok su đaci Područne osnovne škole iz Gostovića kod Zavidovića, imali problema s osiguranjem prijevoza. Nada se da će problem s prijevozom zavidovićkih đaka biti riješen već tokom današnjeg dana.

– Naša škola ima 47 prvačića, a vjerovatno će ih biti još nekoliko. U područnoj školi u Čajdrašu, nažalost, ove godine nemamo nijednog prvačića. U toj školi imamo samo tri učenika, u dva razreda. Želim poručiti prvačićima i svim učenicima, nastavnicima, uposlenicima škola u ZDK, da ova školska godina bude puno sretnija od svih prethodnih, da njegujemo drugarstvo, pomažemo jedni drugima, uvažavamo različitosti, učimo, saznajemo, otkrivamo. I najvažnije da svi zasjedno surađujemo, jer tada možemo sve – kazala je direktorica škole Aida Habibović, koja je pozvala na saradnju i roditelje svojih đaka.

Ona je istakla kako ukupno imaju oko 490 učenika, ali najavljuje da će, vjerovatno, u narednih nekoliko dana doći i novi učenici pa bi ta brojka trebala biti i nešto veća. Međutim, i ova se škola suočava sa odlaskom djece, s njihovim roditeljima, u inostranstvo.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović podsjetio je da su, njegovim dolaskom na čelo grada 2016. godine, ukinuli finansiranje političkih stranaka te da oko 300.000 KM usmjerava u kupnju anatomskih torbi te udžbenika i ostalih pomagala prvačićima. Najavio je da će u ponedjeljak, 4. septembra u 18 sati u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” prvačićima biti uručene torbe i udžbenici.

Nastava za osnovce i srednjoškolce u općinama Usora i Žepče, u kojima nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem imaju lokalne zajednice te u kojima se nastava odvija po Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, počet će u ponedjeljak, 4. septembra.

U osnovne škole pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja ZDK ove godine kreće 28.886 osnovaca te 10.769 srednjoškolaca, a u prve razrede srednjih škola upisano je 3.084 đaka (bez podataka iz Žepča i Usore), dok je u prve razrede osnovnovnih škola u tom kantonu upisano 3.259 đaka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno