Zenica

Studentski protest u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grupa od oko 70 studenata protestvovala je danas pred zgradom kantonalne vlasti u Zenici, zahtjevajući da bude izmiren dug za boračke i redovne stipendije. Proteste je organizovalo Udruženje studenata ‘Sloga-Concordia’ u vrijeme sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Studenti traže da im do Nove godine bude isplaćena bar jedna dugujuća rata za boračke stupendije, kao i dug za redovne.

Munib Husejnagić, premijer Kantona primio je Esmira Omanovića i Lejlu Tursum, predstavnike ove neformalne grupe studenata, objasnivši im da je nedavno imao sastanak sa zvaničnom Unijom studenata Univerziteta u Zenici sa kojima je postignut dogovor oko isplate zaostalih rata stipendija. Jutros je isplaćena treća rata boračkih stipendija i to je u skladu sa dogovorom postignutim sa Unijom studenata UNZE, kazao je premijer.

On je takođe pojasnio i situaciju sa punjenjem budžeta i redoslijedom isplata svih zakonskih obaveza koje Kanton ima prema brojnim korisnicima ovih sredstava. Pri tom, postoje prioriteti koji se prema zakonu moraju prvi finansijski podmiriti, a studentske stipendije ne spadaju u tu kategoriju. No, bez obzira na ovu činjenicu, Vlada Kantona nastoji isplatiti svoje obaveze prema svim budžetskim korisnicima, ali u ovisnosti o prilivu sredstava u budžet za koji je već poznato da je mnogo slabiji od očekivanog. To je i glavni razlog kašnjenja u isplati boračkih i ostalih stipendija, zatim isplata socijalnim kategorijama, poput porodilja i drugih, ali i plata za više od 8.000 policajaca, nastavnika, radnika u zdravstvu, pravosuđu, koje će također biti isplaćene tek iza nove godine.

U ovisnosti od usvajanja rebalansa budžeta na današnjoj sjednici Skupštine kao i ostalih dokumenata od kojih zavisi visina sredstava koja će biti na raspolaganju Vladi Kantona, bit će određena i dinamika isplate narednih rata stipendija. Realno je da se isplata sljedeće rate boračkih stipendija očekuje sredinom januara naredne godine, kazao je premijer Husejnagić. (J.A. ZDK.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno