Info

Studentske stipendije Ministarstva obrazovanja ZDK iznose 765 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je danas odluku po kojoj će 1.232 studenta prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području tog kantona dobiti stipendiju za akademsku 2022/2023. godinu u iznosu od 765 KM na godišnjem nivou- potvrdio je Feni Mujo Kućanović, glavni kantonalni inspektor za obrazovanje i nauku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.

Vlada ZDK je za ovu namjenu izdvojila 1.000.000 KM, a u protekla tri mjeseca realizirana je kompletna konkursna procedura te obrada svih zahtjeva.

-Svi studenti koji su ispunili formalno-pravne uslove zadate konkursom, dobili su stipendiju, a planirano je da se stipendija isplati jednokratno. Osim toga, studentima deficitarnih zanimanja bit će isplaćena i novčana nagrada u visini jedne godišnje stipendije, tako da stipendija za te studente iznosi 1.530 KM – kazao je Kućanović.

Studenata koji će dobiti dodatnu stipendiju zbog činjenice da studiraju za deficitarna zanimanja, ukupno je ove godine 59, a radi se o zanimanjima iz domena tehničkih nauka, inžinjerstva, medicine…

Prošle godine iznos ove stipendije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a bio je 750 KM, dok su za deficitarna zanimanja tada isplaćene 52 stipendije. Vlada ZDK, posredstvom Ministarstva za boračka pitanja, stipendira i 1.732 studenta i studentice iz porodica boračkih populacija tog kantona, koji za prvu godinu dobijaju 1.000, a za drugu i ostale godine studija po 1.400 KM na godišnjem nivou.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno