Zenica

Studenti Univerziteta u Zenici uključeni u borbu protiv femicida kroz kampanju “16 dana aktivizma”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Unija studenata organizirala radionice na Medicinskom, Ekonomskom i Politehničkom fakultetu

U sklopu kampanje “16 dana aktivizma”, koju pokreće TPO Fondacija zajedno s Univerzitetom u Zenici, studenti su se aktivno uključili u borbu protiv femicida. Unija studenata Univerziteta u Zenici organizirala je tri radionice na Medicinskom, Ekonomskom i Politehničkom fakultetu s ciljem podizanja svijesti o ovom ozbiljnom društvenom problemu.

Ciljevi radionica: Edukacija i Dijalog

Na svakoj od radionica, okupilo se dvadesetak studenata koji su zajedno s voditeljima radionica postavili konkretne ciljeve. Edukacija o problemu femicida, definiranje pojma femicida te promoviranje dijaloga o ovoj temi bili su ključni aspekti radionica.

Jedan od glavnih ciljeva bio je ukazati na važnost javnog dijaloga o femicidu te potaknuti studente da iznesu vlastite stavove o ovom ozbiljnom pitanju. Kroz analizu statističkih podataka o nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini, studenti su dobili uvid u stvarnu situaciju te su imena žrtava femicida postala središnja tema diskusija.

Zaključci i Nastavak Borbe

U zaključcima radionica, istaknuto je da su znakovi nasilja često neprepoznati od strane društva i ljekara opće prakse. Sudionici su naglasili da je potrebno više pažnje posvetiti ovom ozbiljnom problemu te da je društvena promjena dugotrajan proces. Ključna teza voditelja bila je potreba usredotočenja na počinitelje ovih zločina, s posebnim naglaskom na odgovornost muškaraca za promjenu svojih stavova i ponašanja.

Ovaj event označava važan korak u podizanju svijesti o femicidu među studentima Univerziteta u Zenici. Unija studenata planira nastaviti s aktivnostima i radionicama kako bi potaknula daljnji dijalog i akciju protiv femicida. Sveukupno, ovaj događaj predstavlja početak šireg angažmana studenata u borbi za promjenu svijesti i suzbijanje femicida na univerzitetskom nivou.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno