Zenica

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici izveli simulaciju suđenja na Općinskom sudu u Bugojnu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 26.10.2022. studenti/ce IV godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici izveli su simulaciju suđenja iz krivičnog procesnog prava i ljudskih prava na Općinskom sudu u Bugojnu povodom obilježavanja Evropskog dana pravde. Simulaciju suđenja iz oblasti krivičnog procesnog prava i ljudskih prava studenti/ce su spremali pod mentorstvom predmetne asistentice mr. iur. Lejla Zilić-Čurić. Tim aplikanata činile/i su: Sivro Amila, Ibraković Harun i Polimac Zerina, dok su tim države činile: Komarac Lejla, Hrnjić Emina i Pivić Amila. Sudsko vijeće činile su Sonsirej Radivojević, sutkinja krivičnog odjeljenja Općinskog suda u Bugojnu, Lejla Zahirović, pripravnica na Općinskom sudu u Bugojnu, i mr. iur. Lejla Zilić-Čurić, trenerica tima i viša asistentica na Pravnom fakultetu u Zenici.

Dosadašnje pripreme krunisali su simulacijom suđenja gdje su pokazali izvanredne vještine pravnog zastupanja, argumentiranja i javnog nastupa. Ovakav vid aktivnosti predstavlja odličnu priliku za studente/ice za sticanje novih znanja i vještina zastupanja. Održana simulacija suđenja pomogla je studentima/cama prilikom usavršavanja njihovih oratorskih vještina i znanja iz oblasti krivičnog prava i ljudskih prava.

Učesnica Zerina Polimac navodi: “Ovakva vrsta edukacije za nas je predstavljala izazov i svakako pozitivno iskustvo, te smo uvijek spremni uvažiti kritike i nastaviti raditi na poboljšanju sebe, a uskoro i doprinijeti progresu zajednice i države kao zaposlenici pravosudnih institucija.”

Studentica Sivro Amila je izrazila duboku zahvalnost Općinskom sudu u Bugojnu i veliko zadovoljstvo povodom današnjeg događaja, te navodi da simulacija suđenja u pravosudnoj ustanovi za nju predstavlja potpuno novo iskustvo i poseban doživljaj. Smatra da se treba organizovati što više ovakvih manifestacija kako bi studenti znanje stečeno na fakultetu pretočili u praksu, što će posebno biti korisno kada postanu konkurenti na tržištu rada.

Iako su oba tima briljirala, u konačnici odluka sudija  ishodila je u korist zastupnika države. Za najbolje oratorice proglašene su : 1. Pivić Amila; 2. Polimac Zerina; 3. Komarac Lejla.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo predsjednici Općinskog suda u Bogojnu Randžani Hadžibegović Haračić na pozivu i prilici da izvedemo simulaciju suđenja u sudnicama ovog suda, a posebnu zahvalnost iskazujemo sutkinji Sonsirej Radivojević na učešću u simulaciji suđenja i savjetima koje je uputila studentima.

Očekujemo još ovakvih projekata i nadamo se daljnjoj saradnji s pravosudnim institucijama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno